Dodik: Srpska je danas alfa i omega u BiH

Izvor: Blic, 24.Dec.2010, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Srpska je danas "alfa i omega" u BiH

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Srpska danas "alfa i omega" u BiH, u kojoj ništa ne može da prođe, ukoliko se ona ne saglasi s tim.

"U BiH sada Srpska stoji odlično, jer se ništa ne može izabrati bez nas", rekao je Dodik tokom predavanja studentima Fakulteta političkih nauka iz Beograda, koje je primio u Palati Republike u Banjaluci.

Dodik je rekao da nije protiv izbora vlasti na nivou BiH, napominjući da ta vlast >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ne može biti izvršna, već samo reprezent stavova iz RS i FBiH.

"Vlast sedi u Republici Srpskoj i Federaciji BiH", rekao je Dodik. On je istakao da osnovno pitanje u BiH nije pitanje Srba i RS, već Hrvata koji su u očajnoj poziciji.

"Staćemo u zaštitu Hrvata i želimo da vidimo na mestu predsedavajućeg Saveta ministara legitimnog predstavnika ovog naroda, ali želimo od njih da čujemo da je Srpska neupitna", naglasio je Dodik.

Dodik je ocenio da je Kosovo za Srbiju državno pitanje, ali da je Srpska nacionalno pitanje, imajući u vidu da na Kosovu živi oko 100.000, a u Srpskoj oko 1,3 miliona Srba.

On je ocenio da je BiH hibridna zemlja, pod protektoratom visokog predstavnika i da može preživeti samo kao složena državna asocijacija, kao što je to mogla za vreme Austro-Ugarske ili bivše Jugoslavije.

Dodik je poručio da RS želi da spreči pokušaj da se rat u BiH "srebrenizuje", odnosno posmatra kroz Srebrenicu, istakavši da ne štiti pojedince koji su činili zločine.

"Ništa manje Srba nije ubijeno u tom području", rekao je Dodik i naglasio da se ne može tvrditi da je tamo počinjen genocid, jer ga nije mogao počiniti pojedinac.

Predsednik RS je ponovio stav da će Srbija imati podršku Srpske kada je reč o nepriznavanju Kosova, sve dok Beograd ne odluči šta će s tim pitanjem.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.