Dodik: Republika Srpska o budućnosti BiH da razgovara sa Federacijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Apr.2021, 13:36

Dodik: Republika Srpska o budućnosti BiH da razgovara sa Federacijom

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas "da stavovi Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira (PIC) nastavljaju da služe i povlađuju politici političkih predstavnika bošnjačkog naroda, koji", podsetio je, "za građane Republike Srpske ne kažu samo da su stanovnici manjeg BiH entiteta, već nas", kako je rekao, "nazivaju i genocidaši".

"Kada su već odlučili da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << potroše papir i da se oglase, članovi PIC-a imali su priliku da poruče svojim bošnjačkim partnerima da ne mogu da grade državu sa onima koje 25 godina pokušavaju razvlastiti, omalovažiti, a sada i direktno vređati", rekao je Dodik u izjavi za Srnu.

Upitan da prokomentariše zajedničku izjavu Upravnog odbora PIC-a, koju nije podržala Ruska Federacija, u kojoj su osudili "trenutni politički diskurs u čijem centru se nalazi mirna disolucija BiH", Dodik je naglasio da Republika Srpska zadržava pravo da o budućnosti BiH razgovara i pregovara, ali ne sa članicama Upravnog odbora PIC-a već sa drugim entitetom i druga dva naroda, koji su prema Ustavu BiH konstitutivni.

"Upravo nam Ustav BiH to garantuje, jer smo kao Republika Srpska strana potpisnica Dejtonskog sporazuma i potpisnica Aneksa 4 tog sporazuma, što je Ustav BiH, ali i svih drugih aneksa, uključujući i Aneks 10", podsetio je.

Konstatovao je da se Upravni odbor PIC-a u kontinuitetu služi neistinama, pokušavajući da održe iluziju o BiH, prenebregavajući činjenice.

"Jedna od njih je da su entiteti postojali i pre Dejtona, o čemu svedoče ženevski i njujorški principi, koji su prethodili mirovnoj konfereniciji u Dejtonu, a deo su preambule Dejtonskog sporazuma. To znači da su entiteti postojali i bili prihvaćeni i pre kreiranja današnje BiH", rekao je Dodik.

Iz svega sledi, ističe, logičan i pravno utemeljen zaključak da - ako je nešto postojalo pre dejtonske BiH, može i posle, rekao je Dodik.

Što se tiče granica među entitetima, Dodik je naveo da su one utvrđene međunarodnim sporazumom u Dejtonu i ne mogu se brisati gumicom, kako bi neki u Sarajevu želeli.

"Republika Srpska i Federacija BiH su se razgraničile 1995. godine i to je činjenica koja se nekima danas možda ne dopada. Mi ostajemo privrženi ideji da o budućnosti BiH razgovaramo ipak sa Federacijom BiH a ne neizabranim stranim službenicima u Sarajevu. Tako propisuje sam Ustav, a tako je i logičnije. I mi i ljudi iz Federacije ovde imamo životne mandate. Red je da o svojim životima u miru odlučujemo sami", poručio je Dodik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

DODIK JASNO PORUČIO BORELJU: Nemoguće je očekivati da Srbi podrže priznanje Kosova, a da Srpska ostane u BiH

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Apr.2021

Članovi Predsedništva BiH sastali su se večeras sa šefom diplomatije Evropske unije Žozepom Boreljom.., a srpski član i predsedavajući Predsedništva Milorad Dodik potvrdio je da se razgovaralo o non pejperu i aktuelnoj epidemiološkoj situaciji...Dodik je rekao da je tokom onlajn sastanka od...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.