Dodik: Povući srpske predstavnike iz institucija BiH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2009, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Povući srpske predstavnike iz institucija BiH

BANJALUKA - Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik pozvao je danas Narodnu skupštinu RS da zatraži povlačenje srpskih predstavnika iz zajedničkih institucija BiH ako visoki predstavnik nastavi da nameće odluke i zakone.

Obraćajući se poslanicima u parlamentu RS, Dodik je parlamentu predložio da usvoji zaključak prema kojem visoki predstavnik nametanjem odluka i zakona krši Dejtonski sporazum, te da prihvati ranije zaključke Vlade RS kojima se ne prihvata >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << set zakona koje je sredinom septembra nametnuo Valentin Incko.

BiH neproglašeni protektorat za OHR

Incko je 18. septembra nametnuo set zakona kojima se uređuje funkcionisanje "Elektroprenosa BiH", koje je Vlada RS odbacila tvrdeći da se time menja način odlučivanja u ovoj kompaniji na uštrb RS.

Dodik je u jednočasovnom govoru u parlamentu RS konstatovao da Kancelarija visokog predstavnika (OHR) "vlada Bosnom i Hercegovinom kao neproglašenim protektoratom", udaljavajući tako zemlju od evropskih integracija.

Premijer RS tvrdi da visoki predstavnici u BiH "nemaju pravni osnov da nameću zakone i smenjuju legalno izabrane funkcionere", niti da preuzimaju ovlaštenja zakonodavne, sudske i izvršne vlasti u BiH.

"OHR nije faktor stabilnosti u BiH, a njegovo delovanje, kao samoproglašenog autoriteta, drži BiH u svojevrsnom zarobljeništvu", kazao je Dodik, ističući da je OHR od BiH stvorio "neproglašeni protektorat i zarobljenu državu".

Optužujući OHR da deluje mimo Dejtonskog sporazuma, Ustava i zakona BiH, on je konstatovao da Kancelarija visokog predstavnika "kreira politiku međunarodne zajednice", koja ima za cilj izgradnju BiH kao države po meri Bošnjaka.

Prema njegovim rečima, za međunarodnu zajednicu Bošnjaci i dalje imaju status žrtve, Hrvati su "negde u sredini", dok su "bespomoćnost i strah rezervisani za Srbe", koji su se najčešće nalazili na meti nametnutih odluka i smena.

Smenjeno više od 200 funkcionera

Dodik tvrdi da ni Savet za implementaciju mira nije organ ustanovljen Dejtonskim sporazumom, pa njegovi stavovi ne mogu imati institucionalnu vrednost, već se mogu tumačiti kao politički stavovi zemalja članica ovog tela.

Premijer RS je dalje naveo da su visoki predstavnici u BiH od kraja 1997. godine do danas nametnuli oko 800 izvršnih odluka, više od 300 zakona i smenili više od 200 izabranih funkcionera.

On je optužio OHR za ucene i pretnje, kao i nezakonito uspostavljanje Suda i Tužilaštva BiH, kako bi se domaći političari ucenjivali pokretanjem krivičnih pritisaka protiv njih.

Navodeći da "nije normalna situacija da neizabrani stranac ima neograničena ovlaštenja u državi članici Saveta Evrope", Dodik je poručio da RS "više nije uplašena i dezorijentisana", već je odlučna da brani svoje interese i nadležnosti koje joj pripadaju po Dejtonskom sporazumu.

"RS ima pravo da oceni da li je pravno održiv ostanak OHR-a i visokog predstavnika u BiH", naglasio je Dodik, poručujući da RS već prikuplja dokaze kako bi mogla pokrenuti sudske postupke protiv svih dosadašnjih visokih predstavnika zbog, kako je naveo, kršenja Dejtonskog sporazuma.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vanredna sednica Skupštine Republike Srpske

Izvor: RTS, 30.Sep.2009

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je od Narodne skupštine RS da prihvati vladine zaključke u vezi s nametnutim odlukama visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, koji se odnose na funkcionisanja "Elektroprenosa BiH". ..Predsednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović ponovio je u Narodnoj...

Nastavak na RTS...

Dodik: Moguć i referendum

Izvor: B92, 30.Sep.2009

Banja Luka -- Premijer RS Milorad Dodik kaže da će vlasti RS raspisati referendum ako visoki predstavnik u BiH nastavi da nameće rešenja koja nisu u interesu tog entiteta... "Ako visoki predstavnik u BiH Valentin Incko preduzme još neke mere nametanja rešenja koja su suprotna interesima RS, raspisaćemo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.