Dodik: Nisam ni ruski ni američki igrač

Izvor: BKTV News, 30.Nov.2013, 21:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Nisam ni ruski ni američki igrač

Nisam spreman da budem poltron bilo čiji, američki ili ruski, poručio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Politika Republike Srpske usmerena ka poštovanju Dejtonskog sporazuma, kaže Dodik i naglašava da joj ne pada na pamet da se odrekne nadležnosti koje je dobila.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da on nije ni ruski ni američki igrač, već samo Republike Srpske i srpskog >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << naroda.
“Ja pripadam sebi u političkom smislu i srpskom narodu i nisam spreman da budem poltron bilo čiji, američki ili ruski. Razlika između američke i ruske politike je u tome što su SAD uvek uslovljavale stvari do poniženja”, rekao je Dodik u intervjuu za Večernji list, izdanje za BiH.
Ruska politika, tvrdi, nikada nije imala zahteve u pogledu političkih koncesija ili da nas ponize. “Ja i danas želim dobre odnose sa SAD i cenim to što su učinili za mir ovde. Samo lud čovek ne bi želeo imati saradnju s tom moćnom zemljom, ali ne želim da pristanem na diktate”, rekao je Dodik.
Predsednik Srpske rekao je da neće pristati na bilo šta što bi poništilo uticaj Republike Srpske, bez obzira što to traže neki Amerikanci.
On je rekao da je politika Republike Srpske usmerena ka poštovanju Dejtonskog sporazuma i da joj ne pada na pamet da se odrekne nadležnosti koje je dobila, jer nema nijedne autonomije na svetu koja je spremna da sama sebe ukine.
Predsednik RS kaže i da nema osećaj da američka administracija nastoji da ga ukloni, ali da postoje aktivnosti koje su vidljive preko nevladinih organizacija, medija i opozicije s nametanjem određenih tema.
“Oni nemaju ovde nikakvih odgovornosti, pa se onda igraju s nekim temama kao što je priča o Bosni, koja je neodrživa. Oni, međutim, misle da su dovoljno jaki i da sve mogu držati na okupu, ali istorija će ih demantovati”, rekao je Dodik, naglasivši da uspeh u BiH podrazumeva unutrašnji dogovor.
Predsednik Srpske se zalaže za BiH sa tri entiteta, u kojima bi u svakom po jedan narod bio dominantan i baštinio sva nacionalna i građanska prava.
Neprihvatljivo poništavanje nacionalnih prava
“Sada ne delu imamo da se pod plaštom građanskog poništavaju nacionalna prava. To je neprihvatljivo”, rekao je Dodik.
Objasnio je da bi Republika Srpska, u tom slučaju, bila nedirnut entitet u svakom smislu, a ostala dva bi predstavljala većinski hrvatski, odnosno bošnjački narod.
Predsednik RS smatra da sada niko nije zadovoljan u BiH – Bošnjaci žele Federaciju u kojoj bi dominirali nad Hrvatima, u BiH su još nesrećniji, jer ne žele da dele vlast sa bilo kime, a to ne mogu da ostvare.
“Hrvati su nezadovoljni, jer su potpuno devastirani gašenjem hrvatske samouprave… To je bio jasan znak da se želi uništiti pozicija Hrvata i dugoročno obezbediti dominacija Bošnjaka, te su se nastojali umanjiti izgledi za traženje trećeg entiteta”, naveo je Dodik.
On je rekao da je činjenica da se ovakva BiH raspada i da jednog dana neće raditi ni njeni organi, jer je nemoguće raditi ako se ne uvažavaju interesi svih naroda.
“Ako sada ima pameti, biće napravljena decentralizovana država u kojoj će jednako biti zadovoljni Srbi, Hrvati i Bošnjaci. Ako ni to ne može, onda postavljam pitanje zašto nas muče ovde”, rekao je Dodik.
On je naglasio da su Bošnjaci uspeli da se predstave kroz podvalu o multietničnosti.
“Zamislite – Alija Izetbegović i multietničnost! Ali neki su to progutali bez obzira što je Alija napisao ‘Islamsku deklaraciju’ u kojoj je pozvao na stvaranje islamske države i šerijat u BiH. Onda se u ratu stvorila slika o Bošnjacima kao jedinim žrtvama, a nikada nisu procesuirali stotine slučajeva zločina nad Srbima ili Hrvatima”, naglasio je Dodik.
Prema njegovim rečima, sada se pokušava krivica za nepostizanje dogovora u vezi sa nesprovođenjem odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci”, ustavnih reformi i evropskog puta, preneti na predsednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.
“Ja sam bio na svim sastancima i moram reći da Čović nije problem, jer je u svim varijantama, koje su čak bile ponižavajuće za njega, bio konstruktivan”, rekao je Dodik, istakavši da su krivci bošnjačke političke stranke.
Izvor: RTS
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.