Dodik: Nepotrebne komplikacije u formiranju vlasti BiH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2019, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Nepotrebne komplikacije u formiranju vlasti BiH

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik tvrdi da je nekome u interesu da sruši Sporazum o principima za formiranje vlasti na nivou BiH koji su potpisali SNSD, HDZ BiH i SDA i da u tome uspeva.

Dodik je novinarima u Doboju rekao da je sve u vezi sporazuma, koji su potpisali izborni pobednici, bespotrebno iskomplikovano, prenosi RTRS.

Kada je reč o sutrašnjoj redovnoj sednici Predsedništva BiH, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Dodik je ponovio da neće glasati za Godišnji nacionalni plan.

"Neću glasati za ANP, ne zna se ni ko ga je pisao ni šta žele s njim. Mnogo je tamo nekih reformi, poput reforme policije i ja neću na to pristati", rekao je Dodik.

Komentarišući današnji sastanak predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića sa američkim i britanskim ambasadorom u BiH Erikom Nelsonom i Metjuom Fildom, Dodik kaže da stranci ne bi trebalo da se mešaju u unutrašnje stvari, ali da Komšić ima pravo da se sastaje s kim želi.

Izetbegović: Nema mandatara bez rešavanja pitanja ANP

Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je da neće biti imenovanja mandatara Saveta ministara Bosne i Hercegovine sve dok se ne reši pitanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP).

"Tu stvar smo razjasnili pre devet meseci. Dakle, danas mogu samo da potvrdim - nema imenovanja mandatara bez ANP-a, odnosno bez poštovanja Ustava BiH i vladavine zakona, poštovanja svih strategija i ostalog što smo naveli u Članu 3. sporazuma koji sam ja potpisao sa Čovićem i Dodikom. Nema imenovanja mandatara sve dok se ne reši pitanje ANP", rekao je Izetbegović za Anadoliju.

Prema njegovim rečima, po reakcijama Predsedništva Željka Komšića i Šefika Džaferovića moglo bi da dođe do odlaganja sednice da bi se dala šansa da se pomenuti član iz sporazuma ispoštuje.

"Mi sasvim sigurno nećemo odustati od stvari koje su bitnije od samog NATO puta, a to je poštovanje Ustava, vladavine zakona. Ne može entitet naređivati državi kao sa švedskog stola. Ne može gospodin Dodik nametnuti svoju volju, da tako kažem, probosanski orijentisanom delu koalicije. Mi to dopustiti nećemo ni po koju cenu", rekao je Izetbegović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.