Dodik: Ne osećam distancu Vučića i Nikolića

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Jun.2015, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Ne osećam distancu Vučića i Nikolića

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, izjavio je da nema razloga da se Srbija distancira od RS i da su informacije da to navodno zahtevaju Nemačka i Sjedinjene Američke Države samo medijske spekulacije.

Republika Srpska nema nameru da išta loše učini Srbiji, da bi se ova od nje distancirala. Mi želimo što veću povezanost sa državom Srbijom. Sa gospodinom Vučićem i Tomom Nikolićem imam veoma intenzivne razgovore o mnogim pitanjima. Nijednog trenutka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << nisam osetio pritisak ili distanciranje“, rekao je Dodik nakon predavanja na tribini pod nazivom „20 godina Dejtonskog sporazuma“ na beogradskom Fakultetu političkih nauka.

Dodik je novinarima rekao i da neće ići na obeležavanje 20 godina od genocida u Srebrenici.

„Kvalifikacija tog događaja kao genocida apsolutno je nametnuta iz političkih razloga. Moj odlazak na to mesto, u takvim okolnostima, predstavljao bi još jedno potpuno iskrivljavanje pozicije koje bi došlo od onih koji su spremni da kažu ’Evo, došao je i Dodik koji je ovome dao legitimitet’. Ne, ja ne dajem legitimitet tome", poručio je.

Dodik je rekao da smatra da se manipulisalo sa brojem ubijenih u Srebrenici 1995. godine i da bi trebalo osnovati međunarodnu komisiju čiji bi cilj bio da utvrdi šta se tamo desilo, kako bi taj grad mogao da postane mesto pomirenja Srba i Bošnjaka.

Obraćajući se studentima, Dodik se osvrnuo i na posetu pape Sarajevu koju je nazvao farsom.

„Sve je to bilo u funkciji farse, da se pokaže kako je Sarajevo neki grad u kom navodno živi multikulturalizam. Njega se odrekla i sama Nemačka kroz izjavu Angele Merkel kada je pre nekoliko godina rekla da je to mrtvo. Ali se to ovako pokušava oživeti u Sarajevu, gde živi više Kineza nego Srba i Hrvata zajedno. Nije bilo više od hiljadu hrišćana na Koševu, svi su došli iz drugih krajeva ili iz Hrvatske. Ali eto, poslata je još jedna poruka da je u Sarajevu sve tako bajno i krasno. Ja nemam ništa protiv papine posete i svih reči koje je rekao, ali imam protiv imaginacije koja se uporno pravi", prokomentarisao je Dodik.

Govoreći o Dejtonskom sporazumu, Dodik je rekao da je dvadeset godina od potpisivanja značajno urušen i da će se Bosna i Hercegovina vratiti “izvornom Dejtonu” ili ići ka nezavisnosti Republike Srpske.

"Ja nisam onaj koji bi napravio političku avanturu, ali imam nameru da osvestim Srbe da imaju prava. Referendum treba posmatarati kao proces. Mi se borimo za to pravo. I mi ćemo to pravo afirmisati i to pravo provesti. Onog trenutka kada osetimo, kada budemo znali da to možemo, mi ćemo to uraditi“, konstatovao je.

Dodik je ocenio da je Bosna i Hercegovina bila eksperiment i da je teško verovati u njenu održivost, i osvrnuo se na, kako je rekao, činjenicu da se danas u "Islamskoj državi" (ISIL) bori 390 boraca iz BIH.

„Sve ono što je Alija Izetbegović napisao u svojoj Islamskoj deklaraciji, ako to dobro čitate, a trebalo bi jer je nesumnjivo, danas možete da vidite u onome što se zove 'Islamska država'. I ono što se danas zove borba protiv te 'Islamske države'. Znači uvod u upravo stvaranje jedne takve države", rekao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske zaključio je da međunarodna zajednica nikada nije imala iskrenu nameru da sprovede Dejtonski sporazum od kog su, kako je rekao Milorad Dodik, danas ostale samo neke male stvari.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.