Dodik: Jedan od ministara mora biti iz RS

Izvor: Blic, 03.Jun.2012, 00:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Jedan od ministara mora biti iz RS

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da, ukoliko jedan od ministara koji će u vladi Bosne i Hercegovine zameniti ministre iz Stranke demokratske akcije ne bude iz RS, Savet ministara neće imati legitimitet.

- Važno je da u strukturi, prema Ustavu, budu četiri ministra u Savetu ministara s prostora Republike Srpske. Jedan od tih Bošnjaka bio je ministar bezbednosti. Sada nisam upoznat kakav je personalni sastav, ali je sigurno da jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od ta dva ministra koji je ranije pripadao SDA, ukoliko ulaze neke nove političke partije, a očigledno ulaze, mora da bude s prostora Srpske - rekao je Dodik.

On je novinarima u Banjaluci, posle sastanka s predsednikm SPS-a Ivicom Dačićem rekao da se RS ne meša u izbor ministra sa prostora Federacije BiH i da ne želi ni da se njeni predlozi osporavaju.

Dodik je ponovio da BiH nema vladu, već Savet ministara koji se ne bira, već sastavlja i da Republika Srpska bira svoje ministre.

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH Zlatka Lagumdžije i Stranka za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudina Radončića dogovorile su juče novu koaliciju na svim nivoima u Federaciji BiH, kao i saradnju u Savetu ministara BiH.

Lagumdžija i Radončić su saopštili da će SDP pripasti resor odbrane, a SBB resor bezbednosti.

Ta dva resora, kao i mesto jednog zamenika ministara je do juče pripadalo SDA, Sulejmana Tihića, koja je isključena iz koalicije nakon što su njihovi predstavnici u Domu naroda glasali protiv usvajanja budžeta BiH za ovu godinu.

Povezane vesti: Stranke u BiH za izmenu izbornog zakona zbog Srebrenice Dodik: Turska se meša u unutrašnja pitanja BiH Dodik: Moguće promene ministara u Vladi RS Dodik: Vlada ne može da nadoknađuje razliku u ceni nafte Dodik i Tihić saglasni da se lokalni izbori odlože
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.