Dodik: Jasna opredeljenost EU i teški zadaci pred BiH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Okt.2020, 10:27

Dodik: Jasna opredeljenost EU i teški zadaci pred BiH

Predstavnici evropskih institucija iskazali su jasnu opredeljenost za evropsku perspektivu BiH, izjavio je u Briselu srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i dodao da su za BiH dobili "domaći zadatak" u kojem su i neke "teške stvari", koje je, kaže, nemoguće ostvariti.

Dodik je posle sastanka članova Predsedništva BiH sa stalnim izvestiocem Evropskog parlamenta za BiH Polom Rendželom i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom rekao da EU ima niz >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << očekivanja i "domaćih zadataka" za BiH.

"Ima mnogo teških stvari, neke su već urađene, a neke idu za tim i da se menja Ustav, što će biti jako teško i nemoguće, kao i deo eventualnog prenosa nadležnosti na zajedničk nivo u nekim evropskim pitanjima. To smo slušali 20 godina pa se nije desilo, pa neće ni sada", rekao je Dodik, prenela je RTRS.

On je naveo da u Briselu sada ima više razumevanja za BiH kao "složenu zemlju", koja je suočena sa mnogim unutrašnjim problemima.

"Ono što mi treba da uradimo jeste da obezbedimo prolaz određenim inicijativama kao što je 'mini Šengen' i paket investicija od devet milijardi namenjen zapadnom Balkanu", kazao je Dodik.

Na sastancima u Briselu je razgovarano, rekao je, i o migranstkoj krizi, a članovi Predsedništva su evropskim zvaničnicima preneli da migranti predstavljaju ne samo socijalni, već i bezbednosni problem.

"Evropska komisija pokreće novi dijalog o pitanju evropskih migracija i rečeno je da će obuhvatiti i to pitanje vezano za zapadni Balkan. Sva pitanja koja se posmatraju prema zemljama zapadnog Balkana, posmatraju se kao jedan čitav region sa specifičnosti zemalja koje se tamo nalaze", kazao je Dodik.

Kada je reč o pravosuđu, Dodik je rekao da je sve što se tiče pravosuđa u BiH loše, ali da su to inicijative koje su došle od ranijih predstavnika EU i visokih predstavnika koji su kreirali jedan sasvim pogrešan i loš pravni sistem pun korupcije i promašaja.

"Oni nemaju pravo da krive bilo koga u BiH zato što su oni to uradili. Visoki predstavnik je nametnuo zakone, a EU je zajedno sa SAD to podržavala", naveo je.

Istakao je da bi bilo dobro da se otvori dijalog o pravosudnom sistemu BiH i da se definiše kako rešiti pitanje pravosuđa na nivou BiH.

Odgovarajući na pitanje ko snosi krivicu za ocene iz izveštaja Evropske komisije o napretku BiH, Dodik je rekao da su malo krivi i predstavnici Evropske komisije, jer unose idealizam koji je nemoguće ostvariti.

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i članovi Predsedništva Milorad Dodik i Željko Komšić borave danas u radnoj poseti Briselu, dok će evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji u Sarajevu predstaviti Ekonomsko-investicioni plan za region i Izveštaj o napretku BIH u evropskim integracijama.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik,   Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.