Đilas: Žrtve ne smeju da budu zaboravljene

Izvor: Kurir, 22.Apr.2012, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas: Žrtve ne smeju da budu zaboravljene

Juče sam bio u Banjaluci, gde mi je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poklonio knjigu o Jasenovcu, gde sam video fotografiju koju nikada neću zaboraviti. Reč je o vešalima za decu. To je fotografija koju niko od nas nikada ne sme da zaboravi, istakao je Đilas

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas položio je danas, povodom Dana sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << fašizma u Drugom svetskom ratu, venac na Spomenik žrtvama genocida na Starom sajmištu, uz poruku da je najvažnije da se neguju sećanja na žrtve, kao opomenu da se takve stvari više nikad ne dogode.

Đilas je ponovio da je plan da se na prostoru nekadašnjeg logora Staro sajmište izgradi memorijalni centar kao sećanje na sve žrtve u logorima i dodao da veruje da će u narednim godinama on biti i gotov i da će time, na još dostojanstveniji način, moći da bude obeleženo stradanje svih u Drugom svetskom ratu.

"Juče sam bio u Banjaluci, gde mi je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poklonio knjigu o Jasenovcu, gde sam video fotografiju koju nikada neću zaboraviti. Reč je o vešalima za decu. To je fotografija koju niko od nas nikada ne sme da zaboravi", istakao je Đilas.

Vence na Spomenik na Starom sajmištu položili su i predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike, predstavnici amabasada Izraela i Nemačke, preživeli zatočenici, porodice nastradalih, predstavnici Saveza jevrejskih opština i Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike Negovan Stanković rekao je da je Vlada Srbije posvećena očuvanju sećanja na sve žrtve i učesnike događaja iz istorije, pa i oslobodilačkih ratova.

Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu ustanovljen je prošlogodišnjim izmenama Zakona o državnim praznicima, a obeležava se u znak sećanja na 22. april 1945. godine, kada je došlo do proboja grupe zatočenika logora Jasenovac-Donja Gradina.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.