Dan žalosti u Srbiji i RS

Izvor: RTS, 05.Avg.2015, 04:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan žalosti u Srbiji i RS

Srbija obeležava dve decenije od progona Srba u hrvatskoj akciji "Oluja", u kojoj je iz severne Dalmacije, Like, sa Banije i Korduna proterano oko 250.000 Srba, a 2.000 ubijeno. Danas je Dan žalosti i u Srbiji i u Republici Srpskoj.
Državna ceremonija povodom Dana sećanja na stradanje i progon Srba održžana je sinoć na mostu kod Sremske Rače, u prisustvu premijera Srbije Aleksandra Vučića >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i predsednika RS Milorada Dodika.

Kao i godinama ranije, u Beogradu će u Crkvi Svetog Marka biti služen parastos, a u podne će se oglasiti zvona i sirene.
Predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje Dana sećanja na stradanje i progon Srba ministar Aleksandar Vulin pozvao je građane da se zaustave kada budu čuli sirene i zvona, da zastanu i da se podsete onih koji su bili pre nas i onih koji su stradali.
"Na taj dan svi ćemo u 12 sati, uz zvuke sirena i crkvenih zvona, gde god postoje Srbi i gde god je srpska država, stati jedan minut misleći na one koji nisu sa nama i biti im zahvalni što naša deca žive u slobodi i što živimo u miru", rekao je Vulin.
Sirene će emitovati zvučni signal "prestanak opasnosti" u trajanju od 60 sekundi.
U 12 časova krenuće i šetnja od Crkve Svetog Marka do Centra "Sava". Kolona će se kretati pored Narodne skupštine i hotela "Moskva", niz Prizrensku ulicu, preko Brankovog mosta do Centra "Sava".
U 14 časova u Velikoj dvorani Centra "Sava", u organizaciji Koalicije udruženja izbeglica, održaće se Memorijalna akademija na kojoj će biti prikazan film o stradanju Srba i izveden umetnički program.
Na Memorijalnoj akademiji najavljeno je prisustvo predsednika Srbije Tomislava Nikolića, članova Vlade Srbije i Narodne skupštine, ostalih državnih organa, srpskog patrijarha Irineja i brojnih građana.
Prema rečima predsednika Organizacionog odbora Aleksandra Vulina, 5. avgust će se obeležavati kao Dan sećanja i narednih godina, i to će biti uneto u zakon.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Srpska estrada ćuti dok hrvatski pevači slave "Oluju": Slavlje u Kninu, tezga u Beogradu

Izvor: Vesti-online.com, 05.Avg.2015

Dok se u Srbiji obeležava Dan sećanja na stradanje i progon Srba u vojnoj akciji "Oluja", u kojoj je u avgustu 1995. godine iz bivše Republike Srpske Krajine prognano 250.000 ljudi, a 2.000 ubijeno i nestalo, u Hrvatskoj se slavi u Kninu i Zagrebu...A, glavna zvezda je, pa ko drugi nego Marko Perković...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.