Afirmisati poziciju RS u Sarajevu

Izvor: B92, 15.Mar.2013, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Afirmisati poziciju RS u Sarajevu"

Banjaluka -- Predsednik SNSD Milorad Dodik izjavio da je veoma značajno da se pozicija RS snažno afirmiše u Sarajevu i da je zbog toga važan jedinstven glas iz RS.

Dodik je izjavio da je za tu stranku primaran cilj status i predstavljanje Republike Srpske na nivou BiH da se o nekim pitanjima mora razgovarati kao što je markiranje entitetske linije kojim je uslovio i dalje razgovore o vojnoj imovini.

Dodik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je kazao da RS ima svoje ustavne nadležnosti, strukturu, teritoriju i treba da ima graničnu entitetsku liniju, ali koja još nije markirana.

"Još nismo uspeli da markiramo tu liniju, jer to nije uradio NATO savez, kako je to predviđeno Aneksom 2 Dejtonskog sporazuma. Sada se svi izvlače iz toga, a bez te markirane entitetske linije ne može da se sprovede popis ni utvrdi priča o matičnim brojevima i jedinstvenoj evidenciji", rekao je Dodik posle sastanka sa liderom SDS-a Mladenom Bosićem o zajedničkom delovanju ove dve stranke na nivou BiH.

On je naglasio da je veoma značajno da se pozicija RS snažno afirmiše u Sarajevu i da je zbog toga važan jedinstven glas iz RS.

"Naš predlog će biti da nema rešavanja vojne imovine dok se pitanje markiranja ne reši", kazao je Dodik.

Osvrnuvši se i na probleme u vezi sa zakonom o jedinstvenom matičnom broju, on je kazao da je RS nadležna da određuje nazive svojih opština.

On je u izjavi novinarima ponovio tvrdnje da se vrši "srebrenizacija" i da "neka famozna struktura koja se zove 'Prvi mart' pokušava da napravi isto što su napravili u Srebrenici, odnosno akumuliraju glasače, koji će nakon glasanja otići iz RS".

"To govori o potrebi da ozbiljne političke partije razgovaraju o tim procesima", naveo je Dodik i dodao da će to biti tema sastanka u četvrtak delegacija SNSD i SDS, preneli su mediji u BiH.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.