Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jun.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saslušani Đukanović i Marović

PODGORICA - Crnogorski premijer Milo Đukanović i potpredsednik vladajuće Demokratske partije socijalista Svetozar Marović saslušani su u okviru istrage deportacije muslimana iz Crne Gore u Republiku Srpsku 1993. godine, potvrdio je danas Tanjugu istražni sudija Višeg suda u Podgorici Radomir Ivanović.

Ivanović je, takođe, naveo da su Đukanović i Marović saslušani bez prisustva advokata osumnjičenih zbog toga što su, kako je rekao, odstupili od zakazanog termina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i to opravdali svojim ranije preuzetim obavezama.

Istražnija sudija nije mogao da govori o sadržini iskaza dvojice svedoka jer bi time, kako tvrdi, narušio istragu.

Đukanović i Marović saslušani su predmetu deportacije bosansko-hercegovačkih građana, muslimana 1993. godine iz Crne Gore u Republiku Srpsku.

Ivanović je dodao da su Đukanović i Marović saslušani u redovnoj proceduri i podsetio da su njima uručeni pozivi koje su oni primili i njihovo svedočenje je bilo najavljeno i u medijima.

Svedoci su pri davanju iskaza koristili svoja prava koja sleduju svakom svedoku, a njihov iskaz u celini zapisnički je konstatovan i predstavlja sastavni deo predmeta.

Ivanović je podsetio da je svedočenje Đukanovića i Marovića predložila odbrana, da je on taj predlog prihvatio kao što je prihvatio i svedočenje drugih svedoka koji su u tom periodu bili na visokim funkcijama.

"Nedavno sam boravio u Beogradu i potom u Sarajevu gde sam takođe saslušavao svedoke, među kojima su bili Nikola Pejaković koji je u to vreme bio ministar unutrašnjih poslova Crne Gore i Boško Bojović koji je obavljao dužnost načelnika Službe državne bezbednosti", kazao je Ivanović.

U istrazi o deportaciji bosanskohercegovačkih građana, muslimanske veroispovesti, 1993. godine od kojih je većina ubijena, saslušani su brojni svedoci među kojima i tadašnji predsednik Crne Gore Momir Bulatović.

Advokat jednog od osumnjičenih Branislav Lutovac rekao je novinarima da je sudija Ivanović saslušavanjem Đukanovića i Marovića bez prisustva advokata povredio procesna prava jer, kako je rekao, branioci imaju pravo da postavljaju pitanje i traže pojašnjenja o bitnim činjenicama.

Lutovac je optužio Ivanovića da su na taj način Đukanović i Marović bili u privilegovanom položaju.

On je kazao i da su Đukanović i Marović negirali bilo kakva saznanja državnog vrha o deportaciji, kao i da se s njom prestalo onog trenutka kada se za to saznalo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.