Po pare pod zemlju

Izvor: RTS, 29.Dec.2009, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Po pare pod zemlju

Rudari nadomak Nikšića spustili se u jamu duboku pet kilometara i tamo štrajkuju tražeći zaostale plate. Rudari traže da se u rešavanje problema uključi premijer Milo Đukanović.

Pedesetak rudara nikšićkih Rudnika boksita sinoć se spustilo niz ventilaciono okno u jamu Seoce, 30 kilometara od Nikšića, u Crnoj Gori, i tamo štrajkuje zahtevajući isplatu svih zaostalih primanja, pre svega četiri neisplaćene plate.

Štrajkačima se u jami, dubokoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << oko 5.000 metara, danas pridružilo još 30 rudara, a osim zaostalih plata traže nastavak proizvodnje u rudniku, isplatu otpremnina u skladu sa kolektivnim ugovorom, a sa ne vladinim socijalnim programom, i neopozivu ostavku predsednika sindikata.

Štrajkači najavljuju da od zahteva neće odustati "ni po cenu života". Tokom dana jednom rudaru je pozlilo, a drugi je zadobio lakše povrede glave, saopšteno je iz uprave preduzeća.

Rudari koji su tokom dana na kratko u smenama izlazili iz jame da bi se ugrejali i udahnuli svež vazuh, kazali su medijima da su uslovi u jami "nepodnošljivi", da prodire voda, da nema struje ni ventilacije.

Oni traže da se u rešavanje problema uključi crnogorski premijer Milo Đukanović, jer smatraju da problem može rešiti samo on.

Ministar ekonomije Branko Vujović pozvao je rudare da izađu iz jame, da ne bi "dovodili u opasnost svoje zdravlje i život", a protest je nazvao nasilničkim, jer je zakonom zabranjen štrajk u rudničkim jamama.

Ruski vlasnik Rudnika obećao je da će najkasnije do sutra početi isplata dve zarade.

Uprava Rudnika je u saopštenju apelovala na policiju da hitno omoguće da se ljudi izvedu iz jame i "time preduprede posledice po njihovo zdravlje i život".

Proizvodnja u Rudniku boksita, koji snadbeva Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) rudom, zaustavljena je i preduzeću preti stečaj.

Od 1.200 zaposlenih za dobrovoljni odlazak prijavilo se 669 radnika koji čekaju isplatu otpremnina predviđenih vladinim socijalnim programom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.