Đukanović o saradnji sa Srbijom

Izvor: B92, Tanjug, 31.Mar.2009, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanović o saradnji sa Srbijom

Podgorica -- Crnogorski premijer Milo Đukanović rekao je za B92 da odnosi Crne Gore i Srbije nisu zadovoljavajući, ali da ima prostora za njihovo unapređenje.

On je naveo da je spreman da radi na uspostavljanju kvalitetnijeg odnosa ukoliko i Beograd pokaže spremnost. Đukanović, lider koalicije koja je u nedelju pobedila na vanrednim parlamentarnim izborima, kaže da je saradnja između Srbije i Crne Gore značajno ispod realnih kapaciteta.

On je ocenio da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je do pogoršanja došlo za vreme vladavine Vojislava Koštunice zbog dva ključna faktora - crnogorske nezavisnosti i priznavanja Kosova.

"Ja se nadam da će se to prevazići. S naše strane postoji spremnost za intenziviranje, želimo da budemo odgovoran subjekt u regionu, iniciajtivni smo prema svim državama bivše Jugoslavije i smatramo da nam je odgovornost pojačana kad je u pitanju Srbija, upravo zbog te duge i bogate istorije i tradicije", naveo je Đukanović.

"Vrlo smo spremni da nakon prvih takvih signala iz Beorgada radimo na uspostavljanju kvalitetnijih i sadržajnijih međudržavnih odnosa", rekao je on.

Đukanović očekuje da će u skorije vreme biti intenzivirani pregovori obeju strana na rešenju jednog od ključnih pitanja - državljanstva.

On je rekao da niko ne blokira taj proces, već da postoje dve različite politike u odnosu na to pitanje.

"Imamo očekivane razlike i mislimo da nisu takve da ne možemo doći do rešenja i mislim da ćemo u budućnosti uspeti, a takođe mislim da će i vreme i proces integracija doprineti tome da se ova pitanja dodatno relativiziraju", izjavio je za B92 crnogorski premijer.

Milo Đukanović takođe je rekao da ekonomska saradnja dveju zemalja nije na zadovoljavajućem nivou i naveo da ima velikog prostora za njeno unapređenje.

Đukanović o ambasadoru u Srbiji

Đukanović je poručio vlastima u Beogradu da ambasador Crne Gore u Srbiji mora biti iz njegovog saveza koji je pobedio na izborima.

"Iz Beograda stižu upozoravajući tonovi da treba dobro proceniti ko će biti sledeći ambasador i da li će biti iz Đukanovićeve političke strukture", navodi Đukanović.

"Ne znam iz čijih struktura očekuju da bude ambasador - Branka Crvenkovskog, Iva Sanadera ili Sulejmana Tihića", kazao je Đukanović.

Đukanović je kazao da ne vidi smisao takvih poruka, ocenivši da one samo govore o "nastavku pretencioznosti da se upravlja Crnom Gorom izvan Crne Gore".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Crna Gora: Političar kao - vladar

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Mar.2009

PODGORICA - Aktuelni, a najverovatnije i budući premijer Crne Gore Milo Đukanović, koga većina njegovih sunarodnika smatra za najvećeg Crnogorca posle Kralja Nikole, trijumfovao je, po oceni analitičara, na vanrednim parlamentarnim izborima još ubedljivije nego na prošlim...Koalicija "Evropska...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.