Đukanović: Najveća stopa rasta u Evropi!

Izvor: Mondo, 11.Dec.2018, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanović: Najveća stopa rasta u Evropi!

Crna Gora je u ovom trenutku spremna da zatvori desetak poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, ali Brisel nije, kazao je predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Evropa se još nije oporavila od svetske finansijske i ekonomske krize, posebno ne od migrantske krize. Veoma su složeni odnosi sa SAD, a veoma komplikovani sa Rusijom. Krizna žarišta poput Ukrajine, Sirije, Izraelsko-Palestinskog sukoba, Irana, Jemena,  Libije, sve se to više reflektuje na >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Evropsku uniju čije se članice sve više suočavaju sa rastućim populizmom. Dodatnu zabrinutost izaziva činjenica da su vodeće zemlje EU, Nemačka i francuska preokupirane unutrašnjim izazovima.

Ovo je kazao predsednik Crne Gore Milo Đukanović tokom sinoćnjeg predavanja " Zapadni Balkan i Evropska Unija nakon Bregzita - pogled iz Crne Gore" održanog u Savetu za međunarodne odnose (CARI) u Argentini.

Govoreći o Crnoj Gori kazao da je da su se od njegovog poslednjeg dolaska u Argentinu, pre više od dve godine, desili parlamentarni izbori u koje se umešala Rusija. Naveo je, da je "za svoj naum, Rusija imala podršku dela opozicije u Crnoj Gori i određenih nacionalističkih struktura u Srbiji".

„Ali smo pobedili i sprečili nasilno uzimanje vlasti“, kazao je Đukanović i objasnio da je nakon toga napustio državne poslove, uveren da su ostvareni najvažniji nacionalni ciljevi.

Rekao je da je Crna Gra i dalje, kao i pre dve i po godine kada je o tome govorio u Aregentini, vodeća ekonomija u regionu, i ukazao da Crna Gora ima najveću stopu rasta u Evropi, 4,7 odsto, a da je ona za pola tekuće godine ide i nešto iznad toga.

„Pre dve i po godine bili smo na 43 odsto prosečnog standarda građanina Evrope, a sada smo na 46 odsto“, rekao je Đukanović i dodao da crnogorska ekonomija od nezavisnosti, prosečno godišnje raste iznad tri odsto, što je trostruko više od prosečnog godišnjeg rasta u EU.

Predsednik je istakao da je otvoreno i pretposlednje od 33 poglavlja u pregovorima sa EU, poglavlje o životnoj sredini, ukazujući da su očekivanja bila da će otvaranje i zatvaranje poglavlja ići brže, ali da je „Brisel u međuvremenu odlučio da se u toku jednog polugodišnjeg predsjedavanja, mogu otvoriti najviše dva".

„U ovom trenutku smo spremni da zatvorimo desetak poglavlja, ali Brisel nije, i biće sve manje spreman u susret izborima za Evropski parlament na proleće iduće godine, kada ističe mandat sadašnjoj Evropskoj komisiji“, kazao je Đukanović.

.
Pogledaj vesti o: Milo Đukanović

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.