Izvor: B92, 05.Mar.2012, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Crnu Goru čeka hrvatski scenario"

Beograd -- Bivši premijer Crne Gore Milo Đukanović i aktuelna vlast u Podgorici prvi put naišli na oštre kritike Zapada, piše "Politika".

Crnu Goru očekuje hrvatski scenario, upozorava izvršna direktorka nedeljnika "Monitor" Milka Tadić Mijović.

Ona za Dojče vele kaže da su evidentno došla neka druga vremena i da sa Zapada duvaju neki novi vetrovi prema Podgorici.

"Analiza ’Fridriha Eberta’ je samo ono o čemu mi pišemo već godinama. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mora se prihvatiti realnost da Crna Gora ima ozbiljan problem sa kriminalom i da je na vrhu te kriminalne piramide jedna politička garnitura koja je svih ovih godina opstajala na vlasti zahvaljujući upravo vezama sa kriminalom", kaže ona.

Ona smatra da Crnu Goru očekuje hrvatski scenario, odnosno da bi se na optuženičkoj klupi, kao u Hrvatskoj, uskoro mogao naći nekadašnji višestruki premijer.

"Mislim da bi Đukanović mogao biti ta ’krupna riba’ koju traže EU i neke druge evropske vlade kao dokaz da se Crna Gora suočava sa kriminalom", dodaje Milka Tadić Mijović.

U svakom slučaju, pred Crnom Gorom je veoma izazovno razdoblje. Od sudbine bivšeg premijera, kojeg nemačka fondacija označava "nekrunisanim kraljem Crne Gore" i "crnogorskim Putinom", zavisiće brzina kojom će ta država napredovati ka EU.

U trenutku kada se nalazi pred gotovo nerešivim ekonomsko-socijalnim problemima, crnogorskoj vlasti stižu teške kritike i sa Zapada. Samo u jednom danu, krajem prošle sedmice, ona je morala da proguta dve gorke pilule, podseća Dojče vele.

Prvo je objavljeno da je američka agencija "Stratfor" zaključila da je "cela Crna Gora, uključujući i njenu vladu, u organizovanom kriminalu", a slične ocene iznela je i nemačka fondacija "Fridrih Ebert". U godišnjem izveštaju o stanju u toj zemlji ocenjeno je da će "zbog bliskog mešanja politike, ekonomije, korupcije i organizovanog kriminala Crna Gora teško u bliskoj budućnosti moći da ispuni uslove za ulazak u EU".

Konstatujući da vlast u Crnoj Gori nije promenjena od 1945, eksperti ove nemačke organizacije su ocenili da je Crna Gora "polukonsolidovana demokratija". Navodi se takođe da mladi premijer Igor Lukšić nije ispunio velika očekivanja građana i zapadnih zemalja.

Iz crnogorske vladajuće koalicije je saopšteno da su zbunjeni ovim ocenama i da, ukoliko se one pokažu zaista tačnim, Crna Gora neće uspeti da u junu dobije datum za početak pristupnih pregovora sa EU.

Tako oštre kritike vlasti u Podgorici nikada do sada nisu došle sa Zapada. Po pravilu su izražavane samo pohvale, što su bivši predsednik vlade Milo Đukanović i njegovi saradnici vešto koristili u borbi protiv svojih političkih oponenata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.