Biću premijer ili predsednik

Izvor: B92, 24.Okt.2012, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Biću premijer ili predsednik"

Beograd -- Milo Đukanović potvdio da će zauzeti jednu od najviših funkcija u Crnoj Gori, ali da će DPS odlučiti hoće li biti premijer ili će ući u novu predsedničku trku.

On je krajem 2010. godine objavio da se povlači sa vlasti sa željom da bude akter političkog života kroz stranačko angažovanje, ali sada kaže da se tokom ove dve godine mnogo toga promenilo i da je njegov angažman u predizbornoj kampanji probudio "određena očekivanja."

"Sad se suočavamo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa tim očekivanjima i potrebno je da prvo u stranci odgovorimo šta je to čime ćemo najbolje odgovoriti biračkoj javnosti koja nam je dala zamašno poverenje", kazao je lider DPS-a u intervjuu za "Novi magazin".

Izražavajući zadovoljstvo zbog postignutih izbornih rezultata, predsednik DPS je ocenio da je vlast u Crnoj Gori, uprkos krizi, uspela da sačuva poverenje građana i dodao da su vrata za saradnju otvorena svima koji žele da rade za dobro u Crnoj Gori, uz uslov da prihvataju "da je Crna Gora nezavisna, da je toliko odmakla na putu ka NATO i EU da ne možemo govoriti o alternativi".

Đukanović veruje da su odnosi Srbije i Crne Gore pred fazom ozbiljnijeg unapređenja i smatra da je promena vlasti u Srbiji "obećavajuća".

"Prethodnih godina oni su bili dominantno posledica rešavanja državno-pravnog statusa Crne Gore. Vreme nam je najbolji saveznik, pomaže da se Srbija navikava na nezavisnost Crne Gore i da Crna Gora shvata da, pošto je rešila svoje pitanje, nema nikog bližeg nego što je Srbija", rekao je on.

S druge strane, promena vlasti u Srbiji je, prema mišljenju crnogorskog lidera, obećavajuća i to ne samo u odnosu na Crnu Goru nego i prema regionu.

"Stavove zvaničnika Srbije u ovih nekoliko meseci tumačim kao spremnost na konstruktivnu saradnju u regionu", istakao je on.

Đukanović je ukazao na to da još ima nekih nekontrolisanih izjava, što je, po njemu, i "izjava srpskog patrijarha gde se stalno nešto čačka i dovodi u pitanje crnogorski državni i nacionalni identitet", ali to, kako kaže, neće proizvesti posledice.

Predsednik DPS je najavio da će pitanje dvojnog državljanstva građana Srbije i Crne Gore uskoro biti rešeno.

"Mnogo se radilo na tome odmah nakon referenduma, ali nije se uspelo doći do finalnog dokumenta. Mislim da je to apsolutno bliska budućnost, na šta nas upućuju tradicija i dnevne potrebe naših građana".

Na pitanje ko mu je od aktuelnih političara najbliži po stavovima Đukanović je kazao da je to Čedomir Jovanović.

"Dugo i rado sam sarađivao sa Demokratskom strankom Zorana Đinđića i svi ljudi koji su ideološki, po senzibilitetu bili tog profila, bili su ne samo moji dragi politički sagovornici, nego smo vremenom postajali prijatelji", rekao je on dodajući da po ovom kriterijumu ima visoku podudarnost sa liderom LDP-a u ključnim stavovima o odnosima u regionu i potrebi integracija.

Đukanović je ocenio i da će put Crne Gore ka EU biti dinamičan, ali da treba obratiti pažnju na odnose u regionu i odnose u EU.

"Ne treba dokazivati da bi Crna Gora brže išla ukoliko bi ceo region išao brže", rekao je lider DPS.

On je odbacio spekulacije o Crnoj Gori kao korumpiranoj državi i sebi kao "nekom velikom gazdi" sa enormnim bogatstvom, ocenivši da je reč o političkoj potrebi da se on dezavuiše kao ključni akter u Crnoj Gori.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đukanoviću jedna od državnih funkcija ovisno o stavu stranke

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Okt.2012

Milo Đukanović potvrdio  je da će zauzeti jednu od najviših funkcija u Crnoj Gori, ali da će Demokratska partija socijalista (DPS)  odlučiti da li će biti premijer ili će ući u novu predsjedničku trku. On je krajem 2010. godine objavio povlačenje sa vlasti sa željom da bude akter političkog...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

"Biću premijer ili predsednik"

Izvor: OkRadio.rs, 24.Okt.2012

Milo Đukanović potvdio da će zauzeti jednu od najviših funkcija u Crnoj Gori, ali da će DPS odlučiti hoće li biti premijer ili će ući u novu predsedničku trku. On je krajem 2010. godine objavio da se povlači sa vlasti sa željom da bude akter političkog života kroz stranačko angažovanje,...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.