„Jugohemija”: menica aktivirana posle ćutanja

Izvor: Politika, 20.Jul.2010, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Jugohemija”: menica aktivirana posle ćutanja

Kompanija, na čijem je čelu Milka Forcan, oglasila se saopštenjem za medije objašnjavajući zašto je „pustila” menicu „Delta stara”

Juče se oglasila „Jugohemija” saopštenjem za medije da su „povodom informacije koja se pojavila i koja je izazvala veliko interesovanje javnosti, a prema kojoj je „Jugohemija” A.D. aktiviranjem menice dovela u blokadu kompaniju „Delta star”, prinuđeni da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << javnost informišemo o genezi problema i situaciji u koju su bili dovedeni „nerazumnim ponašanjem dužnika”.

Dalje navode da je „Jugohemija” A.D. dala kratkoročnu pozajmicu kompaniji „Delta star” u iznosu od 480 miliona dinara, čineći pri tom i sama veliki finansijski napor. Po isticanju važnosti ugovora, „Jugohemija” A.D. je pismenim putem zahtevala informaciju o vraćanju duga kako bi njen menadžment mogao da donese odluku o eventualnoj realizaciji menice. Kako od strane dužnika nije prispela bilo kakva informacija koja bi nagoveštavala spremnost da se dug vrati ili barem predloži odlaganje termina konačne isplate, usledila je jedina poslovno i moralno validna reakcija, čiji je cilj bio zaštita interesa kompanije i njenih akcionara. Menadžment  „Jugohemije”A.D. je, „potpuno svestan posledica ovakvog poteza, kojih smo upravo i svedoci, doneo odluku da menicu aktivira” – piše u saopštenju.

Tužilaštvo je već potvrdilo da upravo ovo preduzeće, „Delta star”, zvanično tuži Milku Forcan za zloupotrebu službenog položaja.

Inače, prvi put se desilo da je jedno preduzeće iz lanca „Delta holdinga” blokirano, još od osnivanja 1991. godine. Milka Forcan i „Jugohemija” A.D. kao poverilac su pre tri nedelje aktivirali menicu na spomenutih 480 miliona dinara, što je dovelo do blokade računa preduzeća „Delta star”. Ovo je, kako se pretpostavlja, mogući razlog za reakciju advokata „Delte holdinga”, koji su odmah nakon toga podneli krivičnu prijavu.

Prema podacima Agencije za privredne registre, 60 odsto akcija „Delta stara” ima Miroslav Mišković, a 40 odsto kompanija „Ford”, koja je registrovana u američkoj državi Delaver, koja je ofšor zona, a za koju su mediji spekulisali da je u vlasništvu porodice Milke Forcan.

O. M.

objavljeno: 21.07.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.