Maji Adrovac ukinuta oslobađajuća presuda

Izvor: B92, 28.Dec.2016, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maji Adrovac ukinuta oslobađajuća presuda

Beograd -- Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je Maja Adrovac u junu bila oslobođena optužbi za pomaganje u pokušaju ubistva biznismena Milana Beka 2014.

Sud je istom odlukom naložio da se ponovi suđenje i to u jedinstvenom postupku sa Aleksandrom Zdravkovićem, koji se sumnjiči kao neposredni izvršilac tog dela, prenosi N1.

Odlukom Apelacionog suda usvojena je žalba Višeg javnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tužioca kojom se osporava zaključak Višeg suda da nije dokazano da je Maja Adrovac izvršila krivično delo teško ubistvo u pokušaju pomaganjem.

Prema obrazloženju Apelacionog suda, zaključivanje prvostepenog suda je neprihvatljivo to što je na četiri čaure pronađen biološki materijal Maje Adrovac, upućuje na zaključak da je ona, čak i ako nije neposredni izvršilac, imala veze sa tim krivičnim delom.

Sud je naveo da je potrebno sprovesti jedinstveni postupak protiv Maje Adrovac i Zdravkovića, a da je na prvostepenom sudu da da logičan odgovor da li su pronađeni tragovi na čaurama u neposrednoj vezi sa pokušajem ubistva Beka.

Viši sud u Beogradu doneo je 17. juna oslobađajuću presudu za Maju Adrovac, jer po mišljenju suda nije dokazana veza Maje Adrovac sa nepoznatim izvršiocem.

Sudsko veće je utvrdilo tokom postupka i da Adrovac nije sa umišljajem pomogla nepoznatom izvršiocu kao i da je "irelevantno kako se njen DNK našao na čaurama" ispaljenih metaka.

Beko je teško ranjen 14. novembra 2014. godine ispred svoje kuće u beogradskom naselju Senjak, kad je na njega ispaljeno više hitaca.

Protiv Maje Adrovac je 9. novembra Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo optužnicu kojom je teretilo da je stavila na raspolaganje municiju osobi koja je pucala, a navedeno je i da se njen DNK nalazi na čaurama ispaljenih metaka.

Odbrana tokom procesa nije sporila da se DNK Maje Adrovac nalazi na čaurama, ali je tvrdila da nije utvrđeno kada i kako se tu našao.

Do danas nije otkriveno ni ko je pucao na Beka, niti ko je nalogodavac tog pokušaja ubistva.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.