Beko prvi tajkun na državnoj plati

Izvor: Blic, 01.Avg.2014, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beko prvi tajkun na državnoj plati

Vlada još nije raspravljala o tome hoće li Milan Beko biti prvi privrednik koji će preuzeti upravljanje nad jednim državnim gubitašem. Milan Beko je prvi prihvatio izazov

Njemu će biti odrešene ruke u izboru tima sa kojim će pokušati da reši probleme u „Železnicama Srbije“. Za mnoge je to veliko iznenađenje, posebno imajući u vidu izjave >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koje su tokom prethodnog perioda davali i premijer Aleksandar Vučić i Beko.

Odnos prema krupnim biznismenima, odnosno tajkunima Vučić nije skrivao. U izbornoj kampanji pozvao je građane da glasaju za SNS jer time biraju da li će Srbijom upravljati tajkuni preko svojih političkih poslušnika ili narod. Nije se pojavio ni na velikom ekonomskom skupu na Kopaoniku, ali ni na tradicionalnom ovogodišnjem prijemu kluba “Privrednik”.

Ali odmah nakon primedbe medija da niko iz SNS nije došao na prijem, organizovan je sastanak Vučića sa biznismenima iz Šekspirove. To su i oni doživeli kao pomirenje, a posebno ih je ohrabrilo to što je od njih tražio konkretne predloge za oporavak Srbije.

VUČIĆ: BEKO MOJA IDEJA

Moja ideja je da Milan Beko preuzme dužnost direktora „Železnica Srbije“, ali ona još nije došla pred Vladu, rekao je premijer Vučić u Skupštini. Podsetio je opozicione poslanike da je poreski dug „Luke Beograd“, koju je Beko kupio, nastao 2007. godine, a da kontrole iz 2008. i 2009, kada je premijer bio Mirko Cvetković, taj dug nisu ustanovile, već je to učinila tek vlada socijalista i naprednjaka 2013. godine. On je još rekao da preduzeća Milana Beka plaćaju porez.

“Ove godine ja nisam kandidat za hapšenje” - bila je rečenica koju je Beko izgovorio na ovogodišnjem Biznis forumu na Kopaoniku. Od kandidata za hapšenje stigao je do kandidata za direktora jednog od najvećih javnih preduzeća koje zapošljava oko 18.000 ljudi, a samo u prošloj godini napravili su gubitak 7,7 milijardi dinara uprkos državnim subvencijama od 13 milijardi.

U retkim javnim nastupima Milan Beko, jedan od učesnika 24 sporne privatizacije o kojima je Vučić stalno govorio i saradnik u mnogim poslovima Miroslava Miškovića, govorio je da se ne plaši za sebe. U intervjuu listu “Nedeljnik” izjavio je da je Vučić najveća srpska investicija i da on mora da počne da radi kako bi se ta investicija vratila. Tada je rekao i sledeće: “Ne plašim se Vučića kad je u pravu, ali Vučića treba svi da se plaše kad nije u pravu. Iznenadio me je beskompromisnošću odluke da preuzme apsolutnu vlast.”

Beko se devedesetih bavio politikom. Vodio je kampanju DS “Pošteno” 1993. godine, a postao poznat kada je 1997. godine postao ministar privatizacije i ključni čovek za prodaju Telekoma Srbije. Bio je na čelu kragujevačke “Zastave”.

Na izborima 2000. godine je učestvovao kao funkcioner JUL-a. Sledeće godine kupuje nekoliko preduzeća poput „Luke Beograd“, „C marketa“, „Večernjih novosti“ zajedno sa Miškovićem. Kad je Tomislav Nikolić kao lider SNS štrajkovao glađu, Beko ga je posetio u bolnici.

Tokom 2013. Beko je zbog privatizacije „Luke Beograd“, koju je kupio 2005. godine, dva puta saslušan, ali samo kao svedok. Jedno od saslušanja je trajalo skoro šest sati. Optužnicom za „Luku Beograd“ konstatuje se da su Milan Beko i Miroslav Mišković u privatizaciji ostvarili dobit oko 1,2 milijarde dinara i predlaže se sudu da donese presudu da firma “Vorldfin” vrati taj novac.

Mišković je na početku bio zajedno sa Bekom u poslu s privatizacijom „Luke Beograd“ i u maloprodajnom lancu „C market“, ali se kasnije povukao iz „Luke“, a Beko iz „C marketa“.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.