Nebo sprema svetlosni spektakl 11. i 12. avgusta

Izvor: Radio 021, 06.Avg.2016, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nebo sprema svetlosni spektakl 11. i 12. avgusta

Ako vremenski uslovi budu dobri, u noći između 11. i 12. avgusta nebo će nam prirediti najlepši svetlosni spektakl u poslednjih nekoliko decenija.

Reč je o meteorskoj kiši Perseida, a očekuje se da će ove godine moći da se vidi i do 200 meteora svakog sata.

Perseida čine ostaci komete Svift-Tatl koji svake godine dolaze u dodir sa Zemljinom atmosferom.

Kometa pravi po jedan pun krug oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Sunca na svake 133 godine, a meteori su njeni ostaci koji u našu atmosferu ulaze ogromnom brzinom i sagorevaju u njoj ostavljajući za sobom sjajni trag. Naziv su dobili po tome što stižu iz pravca sazvežđa Perseja.

Ove godine moći ćemo da vidimo i do dva puta više meteora nego prošle godine, a naučnici objašnjavaju da je to zbog toga što su se približili Zemljinoj orbiti gravitacionim uticajem Jupitera.

Ako vas vreme posluži, pođite do najbližeg mesta sa malim svetlosnim zagađenjem i uživajte u "vatrometu".

Autor: Lonelyplanet.com

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Nebo nam sprema pravi svetlosni spektakl

Izvor: NiskeVesti.rs, 06.Avg.2016

Ako vremenski uslovi budu dobri, u noći između 11. i 12. avgusta nebo će nam prirediti najlepši svetlosni spektakl u poslednjih nekoliko decenija... Reč je o meteorskoj kiši Perseida, a očekuje se da će ove godine moći da se vidi i do 200 meteora svakog sata.. Perseidi su ostaci komete Svift-Tatl...

Nastavak na NiskeVesti.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.