Izvor: Politika, 31.Mar.2009, 01:37

Novi život bioskopa „Jugoslavija”

Novi život bioskopa „Jugoslavija”

U novobeogradsko zdanje privremeno se useljava Malo pozorište „Duško Radović

Zdanje u Bulevaru Mihaila Pupina 66, kod takozvanog starog Merkatora, do pre nekoliko godina bilo je sedište bioskopa „Jugoslavija”, oaza u kojoj su filmofili uživali u dostignućima sedme umetnosti. „Beograd film”, firma koja ga je vodila, zapala je u krizu i bila primorana da na vrata ovog, kao i mnogih drugih bioskopa, stavi katanac. Nekada lepa i omiljena, a danas >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zanemarena, ova zgrada počela je da se pretvara u ruglo. Išaranu grafitima, okružuje je zapušten plato, zatrpan otpacima.

Do oktobra 2006. godine ovaj objekat nalazio se u nadležnosti Agencije za poslovni prostor grada. Tadašnji gradonačelnik odlučio je da ga ustupi Malom pozorištu „Duško Radović”, koje je trebalo da u njemu, bez nadoknade, igra sve do završetka obnove svoje matične kuće u Aberdarevoj ulici 1.

„Duško Radović”, uz saglasnost Agencije, sproveo je javnu nabavku za adaptaciju i sanaciju „Jugoslavije”. Planirano je da se iz budžeta grada izdvoji 89.680.000 dinara za projekat obnove koji je izradio Saobraćajni institut CIP. Predviđeno je uređenje prostora za komunikaciju, kao i postojeće bioskopske sale. Scena bi trebalo da bude adaptirana u pozorišnu, rasveta i zvuk rekonstruisani, a zasjaće i novi podovi, sedišta i stepeništa. Radovi će obuhvatiti i zamenu hidrotehničkih instalacija, formiranje privremenih magacina i arhiva.

Posao je prvo bio dodeljen firmi „Omni stok”. Komisija za zaštitu ponuđača, međutim, proglasila je njihovu ponudu neispravnom i poništila postupak. Posle ponovljene stručne ocene „Duško Radović” je ugovor dodelio drugom ponuđaču, ali je prethodni dobitnik zahtevom za zaštitu prava uspeo da ga ospori u septembru prošle godine.

S obzirom na to da su od četiri ponude, tri bile neispravne, „Duško Radović”, stupanjem na snagu novog Zakona o javnim nabavkama, u januaru ove godine, izgubio je pravo da dodeli posao sanacije bivšeg bioskopa „Jugoslavija”. Vraćanje života ovom objektu prešlo je u ruke gradske Agencije za investicije, a izdvajanje sredstava planirano je iz gradskog budžeta.

– Priprema dokumentacije za sprovođenje procesa javne nabavke je u toku. Osposobljavanjem ovog objekta stvoriće se uslovi za rad Malog pozorišta „Duško Radović” u periodu u kome će se obnavljati njihova zgrada u Aberdarevoj 1. Posle povratka ovog umetničkog ansambla u Aberdarevu, u zdanju u Bulevaru Mihajla Pupina 66 trebalo bi da se odvijaju drugi kulturni sadržaji gradskih ustanova, udruženja i asocijacija, finansirani iz gradskog i budžeta opštine Novi Beograd. Godišnje bi moglo da ih prati više od 50.000 posetilaca – kažu u Sekretarijatu za kulturu.

Anja Suša, direktor Malog pozorišta „Duško Radović”, rekla je da je njihova „kuća” dotrajala, ali da se u njoj predstave još uvek nekako igraju.

– Želimo da održimo kontinuitet. Očekujemo da se paralelno sa preuređenjem zgrade nekadašnjeg bioskopa „Jugoslavija” završi i projekat za renoviranje u Aberdarevoj – kaže Suša i dodaje da je procenjeno da temelji pozorišta „Duško Radović” ne mogu da izdrže nadziđivanje, pa su planirani radovi vraćeni u postojeće gabarite, kao i da očekuje da će to skratiti trajanje radova.

Očekuje se da Novobeograđani ubrzo dobiju novo staro zdanje posvećeno kulturi, ali još uvek se ne zna kada će to tačno biti.

I. Ješić

[objavljeno: 31/03/2009]

Nastavak na Politika...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.