Pokret Samoopredeljenje organizuje novu blokadu

Izvor: Glas javnosti, 21.Jan.2012, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokret "Samoopredeljenje" organizuje novu blokadu

PRIŠTINA - Kosovski Pokret "Samoopredeljenje" održaće sutra novi protest i blokadu puteva na prelazima Merdare i Bela zemlja između Kosova i centralne Srbije.

Kako je saopšteno u Prištini, ta akcija će biti održana bez obzira na to što je Skupština Kosova van snage stavila prethodni zaključak kojim se od vlade traži da ostvari reciprocitet u odnosima sa Srbijom na političkom, ekonomskom i trgovinskom planu.

Posle sednice Predsedništva "Samoopredeljenja", >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << njen sekretar Dardan Molićaj rekao je da odlučeno da se ne menja prethodno utvrđeni plan o blokadi prelaza Merdare i Bela zemlja.

"Sada postoji razlog više da se ne menja agenda blokade Srbije da uđe na Kosovo. Neće biti nikakve razlike u odnosu na proteste 14. januara, osim što će biti mnogo više građana", rekao je Molićaj.

On je rekao da očekuje da će ovog puta biti još više Albanaca van Kosova koji će doći na protest.

"Mi ćemo ostati na prelazima dok Vlada Kosova ne uspostavi reciprocitet sa Srbijom u svim oblastima", kazao je Molićaj.

Prema njegovim rečima, ta stranka ne smatra za shodno da od policije zatraži dozvolu za proteste i odbacio spekulacije da će blokirati institucije Kosova.

U Policiji Kosova kažu da nisu dobili zahtev za odobravanje protesta od Pokreta "Samoopredeljenje".

"Organizator protesta u nedelju nije dostavio zahtev niti je o tome obavestio Policiju Kosova, kako je to predviđeno Zakonom o javnim skupovima", rekao je portparol Policije Kosova Baki Keljani.

Policija Kosova je već sačinila operativni plan za proteste koji su najavljeni za nedelju, dodao je Keljani.

On je naveo da je glavni cilj plana opšta sigurnost na Kosovu, povećanje stepena bezbednosti, povećanje mera koja će omogučiti slobodno kretanje ljudi i roba na lokacijama na kojima je najavljeno održavanje protesta u regionima Prištine i Gnjilana.

"Delovaćemo u skladu s našim policijskim ovlašćenjima", kazao je Keljani, ostavljajući otvorenom mogućnost intervencije pripadnika policije, ako demonstranti ne budu poštovali zahtev da se raziđu.

Više od 30 policajaca i 50 demonstranata povređeno je u subotu, 14. januara, tokom blokade graničnih prelaza prema centralnoj Srbiji u organizaciji Pokreta "Samopredeljenje".

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.