Pavićević zbog „Parka mira” vraćen sa Merdara

Izvor: Politika, 27.Jun.2014, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pavićević zbog „Parka mira” vraćen sa Merdara

Savetnik kosovskog ministra pravde Driton Ljajci rekao je juče za „Politiku” da je odluka o zabrani ulaska oficira za vezu Beograda usledila zato što je učestvovao u gradnji parka na mostu u Kosovskoj Mitrovici

Oficir za vezu kosovskih vlasti Valjdet Sadiku juče je u toku putovanja iz Prištine prema Beogradu rekao za „Politiku” da je slučaj sa njegovim kolegom Dejanom Pavićevićem još u sredu uveče rešen, da je to bio nesporazum i da je njemu jako žao što je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << došlo do toga da srpski oficir za vezu u sredu ujutru bude vraćen sa administrativnog prelaza Merdare.

„Mi smo sinoć dobili dopise u kojima piše da će se sve i dalje odvijati kao i do sada”, kazao je Sadiku.

Oficir za vezu sa Beogradom naveo je da do sada nije imao problem sa svojom identifikacionom karticom, da je na samom početku preuzimanja dužnosti bilo nekih sitnijih nesporazuma, ali da su oni odmah razrešeni.

Upitan da li ovaj dokument koji na poleđini ima referencu na Briselski sporazum, za koju je Pavićević rekao da je statusno neutralna, ima rok važnosti, Sadiku je odgovorio da ona važi godinu dana.

Pavićević je na sednici vlade 4. februara prošle godine imenovan za oficira za vezu sa Prištinom, a dužnost je preuzeo 17. juna, istovremeno kada je to u Beogradu učinio njegov kolega po dužnosti Ljuljzim Peci, što znači da mu je 17. juna ove godine istekla kartica.

U sredu naveče je kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi rekao da su prištinske vlasti „imale svoje razloge” zbog kojih su tog dana zabranile oficiru za vezu Beograda sa Prištinom ulazak na teritoriju KiM. „Mi smo procenili da tako treba da bude i znamo naše razloge”, kazao je Redžepi za prištinski portal „Indeksonlajn”.

Na pitanje da li su upoznati sa razlozima zbog kojih se dogodio ovaj incident, koji je Pavićević ocenio kao kršenje Briselskog sporazuma, iz Kancelarije EU na Kosovu „Politika” je juče dobila odgovor da su sva pitanja u vezi sa oficirima za vezu dogovorena u dijalogu u Briselu i da očekuju da se obe strane pridržavaju onoga što je dogovoreno. „Mi smatramo da će gospodin Pavićević moći da uđe na Kosovo bez ikakvih problema prilikom sledeće posete”, odgovoreno nam je iz Kancelarije EU.

Oficir za vezu sa Prištinom Dejan Pavićević juče nije odgovorio na pitanje da li je ovaj spor rešen i zbog čega se dogodio. On je za „Politiku” dan ranije izjavio da misli da je uzrok „celokupna situacija i možda to što je imao zakazane sastanke sa međunarodnim predstavnicima”.

Međutim, savetnik kosovskog ministra pravde i član prištinskog pregovaračkog tima Driton Ljajci rekao je da je odluka o zabrani ulaska Pavićeviću usledila zato što je on „kršio principe ugovora”, odnosno što je „izašao iz nadležnosti svoje kancelarije”.

„Gospodin Pavićević je direktno učestvovao u formiranju ’Parka mira’, a u nadležnosti kancelarije nije da ide tamo-ovamo, da šalje poruke ’ne integraciji severa i juga’”, kazao je Ljajci i objasnio da je za njih „Park mira” poruka dezintegracije.

Ljajci je podsetio da je kosovski premijer u ostavci Hašim Tači strogo reagovao protiv „Parka mira”, „jer iako je promenjena slika, barikada je ista – samo je postala politički motivisana ’kozmetička barikada’”.

Istog dana kada je imenovan Pavićević, dužnost je preuzeo njegov kolega Ljuljzim Peci. Ipak, on je samo dva dana po preuzimanju dužnosti, navodno, podneo ostavku zbog neslaganja sa izjavama tadašnjeg premijera Hašima Tačija. Međutim, kosovsko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da ga je smenilo pre nego što je on podneo ostavku. Naime, Peci je kritikovan što je beogradskim medijima rekao da će „doći dan kada će Srbija priznati Kosovo, čime će se postići puna normalizacija odnosa ’između dve države’”. Potom je kosovska predsednica Atifete Jahjaga imenovala Valjdeta Sadikua, koji je stupio na dužnost 22. jula.

Biljana Mitrinović

objavljeno: 27.06.2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.