Izvor: Glas javnosti, 19.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kreativnost u razumevanju kultura

Učenici Ugostiteljsko-turističke škole učestvovaće od 25. do 28. septembra u finalu najvećeg svetskog takmičenja srednjih škola u oblasti interkulturalnog dijaloga, "Mondijalogo" u Pekingu, najavili su juče organizatori.

  Kompanija "Dajmler" i Unesko, koji su inicijatori takmičenja, najavili su da će se u Pekingu takmičiti 50 srednjih škola iz ukupno 36 država - navedeno je u saopštenju kompanije "Mercedes-Benc >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << SCG" (Dajmler).

  Srpska ekipa i Ugostiteljsko-turistička škola predstaviće se sa svojim timskim partnerom, školom iz Libana, sa projektom koji se bavi sveobuhvatnim obrazovanjem. Kroz taj projekat, koji se održava treći put, mladi srednjoškolci razvijaju razumevanje, strpljenje i poštovanje za ljude drugih kultura, religije, jezika i pripadnosti.

  Glavni kriterijum za nominaciju bili su intenzitet međukulturalnog dijaloga partnerskih škola i kreativnost same primene projekta. Oblasti koje se obrađuju na ovogodišnjem takmičenju su: "timski duh i fer plej", "održivost u budućnosti" i "kulturalni identitet".

  Ove godine prijavilo se 2.740 timova iz ukupno 36.000 škola, učenika starosti od 14 do 18 godina, iz 144 zemlje. Takmičenje su pokrenuli "Dajmler" i Unesko 2003. godine, a cilj ovog projekta je da ohrabri učenike da zajedno rade na izabranim temama, kao što su muzička dela, predstave, kolaži, skulpture...

  Ambasadori te inicijative su pisci Paulo Koeljo i Hening Mankel, a kao dodatak takmičenju za srednjoškolce svake druge godine održava se i "Mondijalogo" inicijativa za inženjere.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.