Hitlerov mercedes na aukciji u SAD

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Dec.2017, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hitlerov mercedes na aukciji u SAD

Luksuzni mercedes koji je nacistički vođa Adolf Hitler koristio za putovanja po Nemačkoj biće prodat 17. januara na aukciji u SAD, objavila je aukcijska kuća Vorldvajd okšnirs (Worldwide Auctioneers).

Automobil maksimalne brzine 160 kilometara na sat, "mercedes benc 770K" poznat po nadimku "Super mercedes", bio je poznat kao moćni instrument propagande Trećeg rajha. Hitler se u njemu vozio na pobedničkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << paradi u Berlinu posle kapitulacije Francuske 1940, kao i tokom posete italijanskog diktatora Benita Musolinija.

To je jedan od samo četiri proizvedena modela.

Dok su savezničke snage napredovale kroz zapadnu Evropu pred kraj rata, automobil su u Francuskoj zaplenili američki vojnici koji su ga, nesvesni odakle dolazi, dodali voznom parku vojne policije.

Posle rata ga je na kratko kupio jedan Belgijanac a zatim se našao u rukama udruženja veterana iz Virdžinije re nego što se 2002. vratio u Evropu.

Mercedes će biti prodat 17. januara u Skotsdejlu, u Arizoni, a 10 odsto zarade će biti dato za kampanju edukacije o nacizmu i Holokaustu.

Aukcijska kuća nije navela identitet trenutnog vlasnika.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.