Protestni marš povodom Međunarodnog dana žena

Izvor: RTS, 08.Mar.2019, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protestni marš povodom Međunarodnog dana žena

Pod motom "Rad, a ne glad – hrana, a ne oružje", na Međunarodni dan žena, na centralnim beogradskim ulicama održan je protestni marš protiv svih vrsta nasilja nad ženama.
U organizaciji "Žena u crnom", marš je održan kao deo Osmomartovskog globalnog pokreta – "Generalni štrajk žena".

Aktivistkinja te organizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Staša Zajović izjavila je FoNetu da žele da ukažu da su žene izložene svim vidovima nasilja i ekspoloataciji na radnom mestu, i u državnim i privatnim firmama i to uz blagoslov države.
Predočila je da se, uprkos svim zakonima, muško nasilje i broj ubijenih žena povećava, a da država Srbija ulaže u naoružanje, umesto u zdravlje, mir i obrazovanje.
"Ne poštujem narodne običaje, jer podrazumevaju poslušnost žena muškim srodnicima, a kecelja na spomenik Njegošu je izraz neposlušnosti bilo kojoj patrijarhalnoj zajednici i to je vrhunska odgovornost", poručila je Zajovićeva.
Na čelu kolone, koju su predvodile dobošarke, istaknut je transparent "Rad, a ne glad – hrana, a ne oružje!".
Učesnici marša su nosili parole "Neću ružu, hoću pravo", "Pravo a ne privilegija", kao i "Pravda za Mariju Lukić".
Predstavnice sindikata "Nezavisnost" istakle su transparent "Ništa o nama, bez nas", dok su "Žene u crnom" kecelju sa natpisom "Podržavam ženski štrajk" postavile na spomenik Petru Petroviću Njegošu ispred Folozofskog fakulteta.
Učesnici su nosili i transparent "Dole Vučić, dole kapitalizam", "Ni suvišne, ni poslušne, buntovne i slobodne" i zastave duginih boja.
Sa Platoa kod Filozofskog fakulteta, učesnici marša su se Vasinom i Kolarčevom ulicom, preko Terazije prošetali Ulicom Kralja Milana, Knez Miloševom i Nemanjinom, preko Slavije do Centra za kulturnu dekontaminaciju u Birčaninovoj.
Skup je obezbeđivala policija.
Pogledaj vesti o: Međunarodni dan žena

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.