Danas se slavi Medjunarodni dan žena

Izvor: Beta, 08.Mar.2021, 10:13

Danas se slavi Medjunarodni dan žena

 U svetu se danas raznim manifestacijama slavi Medjunarodni dan žena kao deo borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.Ovogodišnji praznik se kao i prošle godine obeležava u svetlu epidemije novog korona virusa, tako da su mnoge zemlje preporučile gradjanima da se ne okupljaju na tradicionalnim manifestacijama.Taj praznik ustanovljen je u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.Inicijativu za taj praznik dala je nemačka feministkinja i članica socijalističke stranke Klara Cetkin, a prvi Dan žena proslavljen je 1911. u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj.Generalna skupština UN je 1977. godine rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava i medjunarodnog mira.Prva proslava Dana žena u Srbiji održana je 1914. godine.
Pogledaj vesti o: Međunarodni dan žena,   Nju Jork

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas se slavi Medjunarodni dan žena

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Mar.2021

U svetu se danas raznim manifestacijama slavi Medjunarodni dan žena kao deo borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Coca-Cola podržava ravnopravnost žena

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 08.Mar.2021

BEOGRAD – Međunarodni dan žena svake godine služi kao podsetnik da su žene često manje vrednovane za svoj trud, a za kompaniju Coca-Cola da nikada ne zaboravi na borbu za ljudska prava, kao ni ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca..Kao odgovorna kompanija, Coca-Cola...

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...

Gradonačelnik Leskovca čestitao Dan žena

Izvor: JUGpress.com, 08.Mar.2021

LESKOVAC..Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović uputio je čestitku svojim sugrađankama povodom Međunarodnog dana žena podsećajući da se ovaj dan obeležava u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš sa više od 15.000 žena koje su se borile...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.