Junajted i Zvezda zauvek pamte 6. februar

Izvor: B92, 06.Feb.2019, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Junajted i Zvezda zauvek pamte 6. februar

Prošla je 61 godina od kada se avion sa fudbalerima Mančester junajteda srušio ubzo posle poletanja sa minhenskog aerodroma.

Uspomena na osmoricu mladih igrača koji su poginuli 6. februara 1958. nije izbledela.

U sredu u 15.04 biće tačno 61 godina od avionske nesreće "Bezbijevih beba", kako su zvali ekipu koju je nekad vodio legendarni Mat Bezbi.

Poginuli su Džof Bent (25 godina), >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rodžer Birn (28), Edi Kolman (21), Dankan Edvards (21), Mark Džons (24), Dejvid Peg (22), Tomi Tejlor (26) i Lijam Vilan (22).

Edvards, koga su smatrali najtalentovanijih fudbalerom svoje generacije je poginuo 15 dana posle nesreće.

Osim fudbalera, poginula su i trojica zvaničnika kluba Volter Krikmer, Tom Kari i Bert Vejli, te osmorica novinara Al Klark, Doni Dejvis, Džordž Folouz, Tom Džekson, Arči Ledbruk, Henri Rouz i Erik Tompson, te bivši golman Mančester sitija Frenk Svift.

Među žrtvama su bili i kapetan leta Ken Rejment, član posade Tom Kejbl, putnički agent Bela Miklos i navijač Vili Satinof, veliki prijatelj sera Bezbija.

Bezbijev tim, koji je osvojio dve titule šampiona Engleske, igrao je tada odlično u Kupu šampiona, a vraćao se sa utakmice iz Beograda, gde je igrao sa Crvenom zvezdom.

Meč u Beogradu završen je 3:3, ali je Junajted prošao dalje jer je prvom meču pobedio 2:1. Tim Mančester junajteda stigao je čarterom na aerodrom u Minhenu, odakle su krenuli ka Engleskoj.

Posle dva pokušaja uzletanja, pilot je u trećem pokušaju uspeo da poleti, ali se zbog loše piste i snega avion na kratko vinuo u vazduh i ubrzo srušio.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.