Erik Kantona, 25 godina od kung-fu udarca

Izvor: RTS, 25.Jan.2020, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erik Kantona, 25 godina od kung-fu udarca

Prošle su dve i po decenije od kako je Erik Kantona u dresu Mančester junajteda kung-fu udarcem udario huligana u gledalištu na meču sa Kristal palasom. Kantona je više puta posle ovog incidenta rekao da mu je jedino žao što ga nije jače udario.
Legendarni francuski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << fudbaler koji je vrhunac karijere imao u engleskom Mančester junajtedu, Erik Kantona ostaće upamćen po svom nesportskom potezu, za koji se nikada nije pokajao.

Naime, on je na današnji dan 1995. godine nasrnuo na navijača i udario ga 'kung-fu' udarcem. Poznato je da je Kantona bio energična osoba sa kratkim „fitiljem".
Bilo je to na gostovanju kod Kristal palasa (1:1), a navijač po imenu Metju Simons je navodno rasistički vređao Kantonu, a Francuz mu nije ostao dužan. Zaradio je crveni karton, posle čega je Selhurst park eksplodirao. Domaći navijači su ga vređali, a ceh je platio pomenuti Simons.
Kantona se zatrčao ka njemu, a onda je usledio udarac, koji je obeležio njegovu karijeru.
Zbog toga je prvo osuđen na dve nedelje zatvorske kazne, a kasnije je to promenjeno u 120 sati društvenokorisnog rada. Fudbalski savez Engleske kaznio ga je sa osam meseci zabrane igranja i sa 30.000 funti. Te sezone više nije zaigrao za Junajted. Kaznu je odradio trenirajući mlađe kategorije Junajteda.
"Nisam se dočekao na noge. Zato sam ga udario ponovo, ali ga nisam udario dovoljno jako. Trebalo je da ga udarim jače pesnicom", rekao je Kantona.
Na pitanja kako se osećao kada je prvi put video snimke tog incidenta, Kantona je rekao da ih nije gledao.
"Nisam gledao. Znam šta se desilo. Sve što sam mogao da vidim su novinari ispred moje kuće. Moja kuća bila je mala, blokirali su mi svetlost. Ali, ja sam igrao taj trenutak na Selhurst parku. Bila je to drama i ja sam bio glumac. Radim stvari ozbiljno, ne shvatajući sebe ozbiljno", rekao je Kantona.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Jubilej - Četvrt veka od najčuvenijeg kung fu udarca u istoriji fudbala!

Izvor: Sportske.net, 25.Jan.2020

Francuski "kralj" nikog ne ostavlja ravnodušnim..Danas se navršava čak 25 godina od jednog od najpoznatijih izliva besa u svetu fudbala. Pre Zidanovog, tu titulu je čvrsto držao Erik Kantona, njegov sunarodnik kada je nasrnuo u kung-fu stilu na simpatizera Kristal Palasa...Sam meč na "Selhurst...

Nastavak na Sportske.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.