Madona – institucija koja prkosi svemu

Izvor: Blic, 23.Avg.2009, 02:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Madona – institucija koja prkosi svemu

Madona, koja će sutra uveče nastupiti u Beogradu, sa punim pravom se ubraja među velikane svetske muzičke scene, a njena životna priča podseća na ostvarenje američkog sna – od nepoznate plesačice koja je pozirala gola za honorar od 25 dolara postala je kraljica popa. Postavila je silne rekorde koji dugo neće biti oboreni, ali ona se neće s tim zadovoljiti, jer ona je Madona, a za nju je sve osim savršenstva neuspeh.



Madona Luiz Veronika Čikone je rođena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 16. avgusta 1958. u Bej Sitiju u Mičigenu, a njena majka se takođe zvala Madona pa su je njeni roditelji zvali Noni kako bi se razlikovala od majke. Kada je Madona imala pet godina, njena majka je umrla od raka pluća, a otac Silvio se nekoliko godina kasnije venčao sa kućnom pomoćnicom. „Dok sam odrastala nisam mogla da prihvatim svoju maćehu, i kada pogledam unazad mislim da sam bila nepravedna prema njoj", izjavila je Madona.

Detinjstvo u Detroitu

Madona je detinjstvo provela u Detroitu gde je njen otac radio kao dizajner u fabrici „General Motors", bila je odličan đak, a u „Ročester Adams" srednjoj školi je bila vođa čililidersica. Dobila je plesnu stipendiju od univerziteta Mičigen, ali tu se nije dugo zadržala – učitelj baleta ju je ubedio da se ozbiljno posveti plesu, pa je Madona 1977. batalila koledž i preselila se u Njujork.

Karte u prodaji

Ulaznice za Madonin koncert po ceni od 2.990 dinara se danas mogu kupiti u beogradskom klubu „Supermarket" (ugao Strahinjića Bana i Višnjićeve) od 10 do 18 časova, kao i na šalterima za prodaju karata na Ušću od 11 do 20 časova. Karte se sutra mogu kupiti isključivo na Ušću od 09 do 20.30 časova.

Nakon dve godine životarenja u „Velikoj jabuci" i života u ruiniranim stanovima, Madona je muzičku karijeru započela tako što je prvo bila jedna od plesačica na svetskoj turneji Patrika Hernandeza, nakon čega je sa Denijem Gilrojem osnovala grupu „Breakfast Club" u kojoj je počela da peva, ali se grupa raspala bez zapaženog uspeha. Zatim je sa Stivom Brajom osnovala rok bend „Emmy" koji je takođe brzo nestao sa scene. U oktobru 1982. objavila je prvi singl „Everybody" koji je preko noći postao veliki hit na njujorškoj klupskoj sceni, što je bio odličan uvod za debitantski album „Madonna" koji je objavljen u julu 1983. Ploča je postigla veliki uspeh, a veliki hitovi su bile numere „Lucky Star" i „Holiday". Naredne godine Madona je na prepad osvojila svet – objavila je album „Like a Virgin" koji je za tri meseca samo u Americi prodat u neverovatnih sedam miliona kopija, a osim naslovne numere do ludila su se na svetskim radio-stanicama vrtele pesme „Material Girl", „Love Don’t Live Here Anymore"...



Slike u „Plejboju"


Nakon toga više niko nije mogao da zaustavi Madonu u njenom pohodu na tron kraljice popa, a posle pojavljivanja u filmu „Desperately Seeking Susan" počela je madonamanija, sve tinejdžerke na svetu su kopirale njen imidž, a u centru pažnje javnosti se našla sredinom 1985. kada su magazini „Penthouse" i „Playboy" objavili njene nage fotografije koje je Madona snimila 1978. u Njujorku za honorar od 25 dolara!

Nakon sjajnog albuma „True Blue" iz 1986. („Papa Don’t Preach", „La Isla Bonita", „Live to Tell"...), Madona je pravu revoluciju izazvala singlom „Like a Prayer", a spot za ovu numeru koji je izazvao ogorčene proteste Katoličke crkve je proglašen za najkontroverzniji spot svih vremena. U martu 1989. je objavila album „Like a Prayer", a posle zapaženih singlova „Vogue" i „Sooner Or Later", Madona je 1990. objavila kompilaciju „The Immaculate Collection" koju je najavila numera „Justify My Love", a spot za ovu pesmu je bio zabranjen na MTV-ju...

Knjiga „Seks"

Početkom 1992. objavila je knjigu „Sex" u kojoj su se nalazile njene fotografije u eksplicitnim pozama, a navodno zgražanje dela javnosti je samo doprinelo velikom publicitetu koji je pratio objavljivanje novog albuma „Erotica". Uporedo s izdavanjem albuma „Bedtime Stories" i „Ray of Light" Madona se uglavnom neuspešno bavila glumom – snimila je filmove „Body of Evidence", „Dangerous Game", „Evita"...

U narednih desetak godina Madona je zaista postala jedna od najznačajnijih ličnosti u istoriji pop muzike, mnoge pevačice su kopirale njen imidž, ali Madona je odavno postala i uspešna poslovna žena. Njeno bogatstvo se procenjuje na oko 300 miliona dolara, a kada je krajem 2007. sa kompanijom „Live Nation" potpisala ugovor vredan 120 miliona dolara, svi samozvani stručnjaci su tvrdili da „uložene pare ’Live Nation’ nikada neće moći da vrati", ali Madona im je svima zapušila usta turnejom „Sticky & Sweet" od koje je samo u Americi zaradila fantastičnih 280 miliona dolara...

Karijera ikone duga 27 godina

1958. - rođena kao Madona Luiz Veronika Čikone

1982. - objavila prvi singl „Everybody"

1983. - objavila prvi album „Madonna"

1985. - udala se za glumca Šona Pena

1985. - snima prvi film „Desperately Seeking Susan"

1989. - razvela se od Pena i objavila singl „Like a Prayer"

1992. - objavila knjigu „Sex"

1996. - rodila ćerku Lurd

2000. - udala se reditelja Gaja Ričija i dobila sina Roka

2003. - poljubila pevačicu Britni Spirs na dodeli MTV nagrada

2006. - kontroverzni koncert u Rimu, dva gola muškarca razapela na svetleći krst. Vatikan žestoko protestvovao

2006. - završila veliku svetsku „Confessions" turneju od koje je zaradila 260 miliona dolara

2006. - usvojila Dejvida Bandu, dečaka iz Malavija

2008. - primljena u rokenrol „Kuću slavnih"

2008. - započela poslednju „Sticky & Sweet" turneju na kojoj promoviše album „Hard Candy"

2008. - razvela se od Gaja Ričija

2009. - usvojila Mersi Džejms, devojčicu iz Malavija

Buran ljubavni život

Teško je nabrojati sve muškarce sa kojima je Madona bila u vezi, ali da pokušamo...

Krajem sedamdesetih Madona je bila u vezi sa Denom Gilrojem sa kojim je osnovala bend „Breakfast Club", zatim je imala kratku romansu sa Stivenom Brajom. Nakon veze s producentom Markom Kamingsom, zahvaljujući kome je dobila ugovor za prvu ploču, Madona je imala aferu i sa umetnikom Žan-Mišelom Baskijatom, a početkom 1985. upoznala je glumca Šona Pena i njih dvoje su se venčali nekoliko meseci kasnije. Međutim, njihov brak je bio sve samo ne stabilan, stalno su se svađali, pa ne čudi što su zahtev za razvod podneli već krajem 1987, a zvanično su se razveli 1989.

Posle Pena, Madona je utehu pronašla u zagrljaju njegovog kolege Vorena Bitija s kojim je 1990. snimila film „Dick Tracy". Nakon raskida sa Bitijem, tabloidi su se zabavljali burnom vezom Madone i kontroverznog košarkaša Denisa Rodmana. Zatim je usledila dvogodišnja romansa s instruktorom fitnesa Karlosom Leonom, sa kojim je Madona 1996. dobila ćerku Lurd. Posle veze s Endijem Birdom, pevačica je 1999. upoznala Gaja Ričija. Njih dvoje su u avgustu 2000. dobili sina Roka, a venčali su se četiri meseca kasnije u Škotskoj. Posle serije svađa Madona i Gaj su se razveli krajem prošle godine, a kao krivac za razvod se pominjao bejzbol igrač Aleks Rodrigez. Međutim, Rodrigez je brzo postao stvar prošlosti, a od početka ove godine Madona je u vezi sa dvadesetdvogodišnjim manekenom Hesusom Lusom...

Madonini šminkeri stižu na dan koncerta

Poput svemirske letelice koja se prizemljila na plato ispred beogradskog Ušća, stoji konstrukcija i zadnji deo spektakularne pozornice na kojoj će pop diva Madona sutra uveče održati koncert koji po produkcijskim uslovima nikada pre nije organizovan u Srbiji.

Pozornica je teška četiri stotine tona. Uzdiže se u visinu 22 metra, a široka je 65 metara. Šest stotina ljudi radi na izgradnji celog objekta na Ušću koji osim pozornice podrazumeva i mali grad iza nje na površini od 1.700 metara kvadratnih gde će Madona imati posebne prostorije za šminku, trening, uzimanje obroka, odmor, druženje s decom. U njemu će biti ukupno 58 klimatizovanih prostorija koje pripadaju organizaciji koncerta. Sama bina se montira pedeset sati neprekidno pre minuta u kojem će sutra uveče početi koncert, kaže za „Blic nedelje" Sagor Mešković iz Egzit tima, koji radi organizaciju sutrašnjeg spektakla, i dodao da frizeri koji su zaduženi za frizure plesača koji će na koncertu igrati uz Madonu stići sutra kako bi vizuelni utisak sa pozornice bio očaravajući za publiku.

-Prostorija iz koje će Madona izaći pred beogradsku publiku

Na temperaturi od 30 stepeni Celzijusa juče su na platou ispred beogradskog Ušća bili parkirani mnogobrojni kamioni sa opremom, dok su radnici uvežbano i po određenoj satnici pripremali tribinu, objekat i prostor kako bi sve bilo spremno pred početak sutrašnjeg koncerta. Produkcija Madoninog nastupa u Beogradu zabranila je svaki razgovor s ljudima koji montiraju pozornicu, ali su nam oni dobacili da nikada nismo videli takav šou u kojem će publika na beogradskom Ušću sutra uživati.

– Sedam dana traje priprema pozornice i pratećih objekata pred Madonin koncert. Kako su njeni nastupi na turneji zakazani na svaka dva dana, u Beogradu se postavlja konstrukcija i za dva naredna koncerta na kojima će Madona nastupiti u okviru svoje evropske turneje.

A. Nikolić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.