Izvor: Nezavisne Novine, 26.Okt.2016, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene političari izložene seksulanom nasilju

LONDON - Seksualno maltretiranje, pa čak i nasilje nad ženama parlamentarcima je raširena pojava u svijetu, navodi se u izvještaju globalne parlamentarne grupe.

U studiji Interparlamentarne unije koja je objavljena u vrijeme godišnje skupštine ove grupe u Ženevi, navodi se da je u istraživanju učestvovalo samo 55 poslanika, ali da one predstavljaju parlamente iz cijelog svijeta.

Više od 80 odsto anketiranih >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << žena žalilo se da su doživjele određenu vrstu psihološkog ili seksualnog maltretiranja ili nasilja.

U izvještaju se otkriva sa kakvim zlostavljanjem se suočavaju žene političari širom svijeta.

Jedna članica Evropskog parlamenta rekla je da je primila više od 500 prijetnji silovanjem na "Tviteru" za samo četiri dana.

Druga žena iz Azije primila je prijetnje nasiljem upućene njenom sinu, sa podacima o njegovoj školi, razredu i uzrastu.

Od žena koje su učestvovale u istraživanju, 65,5 odsto je izjavilo da su bile meta uvreda i korištenja lascivnog rječnika i mimike. U izvještaju se navodi da su uvredljivi komentari muškaraca praktično svakodnevna pojava, prenio je Bi-Bi-Si.

Profesor Mkandu Luo, ministar za pol u Zambiji, rekla je da su žene parlamentarci u njenoj zemlji posebna tema među muškarcima. "Jedan član parlamenta rekao mi je da voli da dolazi na sjednice jer tu ima puno žena i da on samo treba da izabere jednu od njih", rekla je ona.

U izvještaju se zaključuje da veliki procenat seksualne diskriminacije, od ponižavajućeg i uvredljivog jezika, do maltretiranja i nasilja, sprečava mnoge žene da obavljaju svoje dužnosti bezbjedno i u slobodi.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Studija: Rašireni seksualni napadi na zastupnice

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Okt.2016

Seksualno maltretiranje, pa čak i nasilje nad zastupnicama u parlamentu je raširena pojava u svijetu, navodi se u izvješću globalne parlamentarne grupe. U studiji Interparlamentarne unije koja je objavljena u vrijeme godišnje skupštine ove grupe u Ženevi, navodi se da je u istraživanju učestvovalo...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.