Zapadnoj Evropi predstoji hladna zima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2010, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapadnoj Evropi predstoji hladna zima

LONDON -

Zapadnoj Evropi ove zime predstoje niže prosečne temperature od uobičajenih, dok će najhladniji mesec, kako se predviđa, biti decembar, saopštila je Međunarodna meteorološka služba (WSI).

"Na osnovu svih raspoloživih podataka, očekujemo još jednu zimu sa temperaturama ispod uobičajenih u Velikoj Britaniji i zapadnom delu kontinenta (Evrope), mada ne tako oštru kao prošlogodišnju", saopštio je Tod Kroford, glavni meteorolog američke službe. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

WSI je saopštila da se posle najhladnijeg perioda u decembru mogu očekivati relativno topliji periodi u januaru i februaru, javio je Rojters.

Prema predviđanjima meteorologa, u decembru će u nordijskim zemljama, Velikoj Britaniji, severnom i južnom delu kontinentalne Evrope temperature biti niže od uobičajenih, uz izuzetak južnog dela Skandinavije i istoka kontinenta.

U januaru se predviđaju niže temperature od prosečnih samo u nordijskom regionu, dok će u tom mesecu i februaru u celoj zapadnoj Evropi biti zabeleženo toplije vreme, osim u Francuskoj i na Pirinejskom poluostrvu.

"Kako se približavamo zimskoj sezoni, većina važnih klimatskih pokazatelja je na rekordnim nivoima ili blizu njih", kaže Kroford.

On objašnjava da je negativna faza klimatske pojave poznate pod nazivom Severnoatlantska oscilacija (NAO), koja zapadnoj i centralnoj Evropi donosi hladne zime i oluje, poslednje tri godine neuobičajeno izražena, i da to ukazuje na povratak obrascima iz 1950-ih i 1960-ih godina, koje su obeležile veoma hladne zime.

Kroford ističe i da je ova negativna klimatska faza praćena klimatskom pojavom "La Ninja", koji dovodi do niskih temperatura u tropskom Pacifiku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.