Velika Britanija obeležava stupanje u Prvi svetski rat

Izvor: Politika, 05.Avg.2014, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika Britanija obeležava stupanje u Prvi svetski rat

LONDON - Umetnička instalacija sa 888.246 crvenih keramičkih bulki kod Londonske kule (London Tauera) biće zvanično predstavljena danas, na dan kada je pre 100 godina Velika Britanija stupila u Prvi svetski rat.

Instalacija „Krv je crvenim preplavila zemlju i more” Pola Kaminsa prikazuje crvene cvetove maka koji se slivaju niz zidine londonske tvrđave >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u rov, i tokom leta će pod tvrđavom biti formirano ogromno polje maka.

Njihov broj će se preko leta povećavati do 888.246 - koliko je poginulih iz Velike Britanije i njenih kolonija, a poslednju bulku „zasadiće” sam umetnik na Dan sećanja, 11. novembra, čime će biti obeležen kraj Velikog rata.

Crvene bulke postale su simbol sećanja po poljima maka u belgijskoj Flandriji, gde su u rovovima vođene borbe.

Počev od danas biće moguće kupiti bulke za 25 funti, a sredstva će biti usmerena u dobrotvorne organizacije koje pomažu vojnike.

Agencije izveštavaju i da je sinoć u znak sećanja na stogodišnjicu stupanja u rat bila održana akcija „Ugasite svetlo” (Lights Out), tokom koje su širom Velike Britanije u kućama, javnim ustanovama i biznis centrima na sat vremena gašena svetla, sa samo jednim ostavljenim izvorom svetlosti.

Svetla su bila ugašena i u rezidenciji premijera Dauning stritu, parlamentu, Tauer bridžu, Katedrali svetog Pavla, Kraljevskoj umetničkoj akademiji, Nacionalnoj galeriji, ministarstvima odbrane i spoljnih poslova, Britanskoj biblioteci, Milenijumskom točku, Muzeju madam Tiso...

Ta akcija inspirisana je rečima britanskog ratnog ministra spoljnih poslova sera Edvarda Greja, koji je pošto do 23 sata 4. avgusta 1914. nije dobio od vlade Nemačke odgovor na ultimatum Ujedinjenog kraljevstva o prekidu invazije na neutralnu u Belgiju.

Grej je, gledajući iz zgrade ministarstva tamno londonsko nebo rekao: „Smrklo se nad celom Evropom, ponovo nikada više nećemo videti svetlo u svom životu”.

Prvi svetski rat bio je najrazorniji koji je ikada vođen, sa 10 miliona poginulih vojnika, 20 miliona ranjenih, milionima civilnih žrtava, srušenim imperijama i prekrojenim svetom.

Tanjug

objavljeno: 05.08.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stogodišnjica Velikog rata: Vilijam, Hari i Kejt "zasadili" po jedan svoj cvet

Izvor: 24sata, 06.Avg.2014, 00:25

Vojvoda i vojvotkinja od Kembridža Vilijam i Ketrin, zajedno sa princom od Velsa, Harijem, otkrili su danas umetničku instalaciju sa 888.246 crvenih keramičkih cvetova kod Londonske kule, napravljenu povodom 100. godišnjice ulaska Velike Britanija u Prvi svetski rat...Mlađi članovi kraljevske porodice...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.