Veće američke zalihe spustile cijene nafte ispod 66 dolara

Izvor: SEEbiz.eu, 18.Dec.2019, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veće američke zalihe spustile cijene nafte ispod 66 dolara

LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 66 dolara nakon što su najnoviji podaci iz SAD-a neočekivano pokazali skok zaliha sirove nafte, potisnuvši u drugi plan očekivanja veće potražnje u sljedećoj godini zbog trgovinskog sporazuma SAD-a i Kine.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 26 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 65,84 dolara. >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 42 centa nižoj cijeni, od 60,52 dolara.

Naftna je tržišta jučer potaknula nada da će američko-kineski trgovinski sporazum poduprijeti gospodarstvo a time i naftnu potražnju u idućoj godini.

Danas je dobro raspoloženje na tržištu splasnulo nakon izvješća Američkog instituta za naftu (API) koje je pokazalo rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, za 4,7 milijuna barela. Analitičari su očekivali njihov pad za 1,3 milijuna barela.

"Snažan uzlet cijena na tržištu nafte ispuhao se nakon što je tjedno američko izvješće o zalihama sirove nafte neočekivano pokazalo njihov rast", konstatira Stephen Innes iz AxiTradera.

Dodaje ipak kako te brojke vjerojatno neće bitno promijeniti stanje na tržištu.

"Ulagači su nadišli euforiju, proizišlu iz olakšanja zbog trgovinskog sporazuma, i sada očekuju bitnu promjenu u temeljnim pokazateljima, na strani potražnje, koja bi mogla ubrzati uravnoteženje tržišta nafte u prvom tromjesečju 2020.", tumači Innes.

Iako je API-jevo izvješće 'ohladilo' tržište, predah bi trebao kratko trajati, s obzirom na pozitivne faktor koji podupiru izglede za iduću godinu, ističe Stephen Brennock iz PVM-a.

Snažniji pad cijena nafte tako je zakočilo značajnije ograničenje opskrbe iz vodećih proizvođača, predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupinom neovisnih na čelu s Rusijom. Tako će od iduće godine opskrba biti smanjena za dodatnih 500 tisuća barela dnevno, povrh sadašnjih 1,2 milijuna barela dnevno.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim službenim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 67,48 dolara, što znači da je porasla 26 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.