Upozorenje iz BIS-a: Stiže nova globalna ekonomska kriza

Izvor: SEEbiz.eu, 27.Jun.2017, 07:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upozorenje iz BIS-a: Stiže nova globalna ekonomska kriza

LONDON - Nova globalna ekonomska kriza rađa se u ekonomijama u razvoju i mogla bi biti gora od prethodne, upozoravaju iz Banke za međunarodna poravnanja (BIS). 

Tržišta u razvoju, kao što je kinesko, pokazuju iste signale da se njihove ekonomije "pregrijavaju" kao što se to desilo u Velikoj Britaniji i SAD prije velike financijske krize 2008. godine, pokazuje godišnji izvještaj ove banke.

Claudio Borio, čelnik monetarnog i ekonomskog odjela u ovoj banci, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << rekao je da bi nova recesija mogla više nalikovati na "financijski bum koji je pošao naopako".

Banka navodi da postoji niz srednjoročnih rizika za održivu ekonomsku ekspanziju.

- Vodeći indikatori financijskog potresa signaliziraju visoki privatni dug i cijene kuća u nekoliko ekonomija koje nisu bile u epicentru globalne financijske krize. Visoki dug stanovništva u nekim će zemljama postati smetnja potražnji, posebno ako bi rast kamatnih stopa povećao teret servisiranja duga. Povećani dug poduzeća, zajedno sa slabim rastom produktivnosti, mogao bi opteretiti investicije. I rastući protekcionistički osjećaj mogao bi naštetiti ekonomskim izgledima. Ipak, ciklički povratni vjetar otvara priliku za provedbu politika koje poboljšavaju otpornost i smanjuju rizike za održivi rast, navodi Banka u svom izvještaju.

Banka za međunarodna poravnanja predviđa da će centralne banke biti primorane povećati kamatne rate nakon što su godinama bile na rekordno niskoj razini, kako bi se borile sa inflacijom.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.