Umro naučnik koji je klonirao ovcu Doli

Izvor: Glas javnosti, 13.Okt.2012, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro naučnik koji je klonirao ovcu Doli

LONDON - Britanski naučnik zaslužan za kloniranje ovce Doli, Kit Kempbel, preminuo je u svom domu u Engleskoj u 58. godini, saopštio je Univerzitet u Notingemu na kojem je naučnik radio.

Kempbel je preminuo 5. oktobra, saopštio je portparol Univerziteta Tim Uton, ne navodeći uzrok smrti, prenosi AP.

Britanski biolog Kempbel je 1991. počeo sa istraživanjem kloniranja životinja na Institutu Roslin u blizini Edinburga, da bi 1996. godine objavio da je u julu na >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << svet došla ovca nazvana Doli. Ona je bila prvi uspešno kloniran sisar iz somatske ćelije odrasle životinje.

Kloniranje ovce Doli izazvalo je pravu senzaciju i brojne žučne reakcije kako naučnika, tako i aktivista za zaštitu prava životinja koji su bili revoltirani i postavljali pitanja o etici kloniranja.

Kempbel je nastavio da istražuje kloniranje, za koje je govorio da ima veliki značaj za medicinske svrhe. Dobitnik je brojnih nagrada za nauku i medicinu.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.