U meču za pamćenje „bronza” srpskim vaterpolistima

Izvor: Politika, 12.Avg.2012, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U meču za pamćenje „bronza” srpskim vaterpolistima

To mogu samo istinske sportske veličine: naša reprezentacija sa 12:11 (3:2, 1:3, 4:5, 4:1) u borbi za treće mesto nadigrala Crnu Goru. – Sudije Kaputi (Italija) i Stavridis (Grčka) naklonjeni rivalu, ali u poslednjih šest minuta izabranici Dejana Udovičića od 8:11 stigli do velikog slavlja posle fantastične igre cele ove trofejne generacije

London – To mogu samo istinske sportske veličine,igračke i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ljudske. „Bronza” je na kraju stigla kod pravog vlasnika,Srbija je treća na Olimpijskim igrama, i nastavila seriju osvajanja medalja na najvećim takmičenjima.

Pobeđena je Crna Gora sa 12:11 (3:2, 1:3, 4:5, 4:1) u meču koji će se dugo prepričavati, koji će biti predmet analiza pre svega zbog očajnih delilaca „pravde”Kaputija (Italija)i Stavridisa (Grčka).

Utakmica starih znanaca i„ranjenih lavova” je od starta bila uzbudljiva, ali kako je vreme odmicalo „gard” se spuštao. Posle prve četvrtine u kojoj je Srbija bila bolja zahvaljujući agilnom Filipoviću i odbrani, u drugojse svepreokrenulo.

Zloković je igrao odlično i stvarao velike probleme.Početkom trećeg dela prvi put smo gubili sa dva gola razlike, rival je poveo sa 6:4, ali su Pijetlović i Rađen svojim pogocima sve uspeli da vrate u egal.

Igralo se zatimgol za gol, da bi kod 8:8,  Stavridis i Kaputi pokazali šta žele.

Prvo se Srbija odbranila posle isključenja Rađena,ali pošto smo osvojili loptu, sudijesu svirale kontrafaul, uz isključenje Udovičića, a odmah zatim i Rađena. Sa dva igrača više Crna Gora jepovela,  da bi posle greške Šaponjića petarc za 10:8 realizovao Nikola Janović. Tek tada 20 sekundi pre kraja smo dobili igrača više koji nije realizovan.

Činilo se 6,23 minutapre kraja da je Ivovićev gol iz trećeg peterca za Crnu Goru za velikih 11:8,ujedno i momenat koji je rešiopitanje pobednika.

U tom trenutkuSrbija je bila bez isključenih Gocića, Rađena i Aleksića, dok je rival biokompletan.

Više nije imalo šta da se izgubi.Krenulo se na sve ili ništa protiv jakog protivnika,ali još više protiv arbitara koji su činili sve, posebno Stavridis, da nas saseku na svakom koraku.

Obrana je postala ratnička, Soro je biofantastičan,a napad probuđen. Filipović sa igračem više jevrationadu (5,53 minuta pre kraja), zatim odbitak Prlainovića sjajni Nikićsmešta u mrežu (10:11 na 4,38).

Tadaje već sve postalootvoreno. Crna Gora nije iskoristiladva napada ali su nam sudije uzeleloptu i Pijetlović jezbog prigovora moraonapolje. Zatim Mandić trese prečku (2,14), paSoro brani udarac Gojkoviću. I onda Filipović za pamćenje i prepričavanje. Kakvo je to majstorstvo bilo:Mahao je, mahao, mahao sa loptom ubojitoj levicii onda milimetarski preciznolobovaonemoćnog Šćepanovića.

Na 1,41 minutdo kraja utakmica je na svom početku. Crnogorcima je „voda u ušima”. Umesto „bronze” krenuli sunervozno „od nule”, pa je Ivovićpogrešio. Srbija jekrenulau kontranapad, Udovičić sekao u Ajndhovenu na Evropskom prvenstvu,namestio i prevariocrnogorskog golmana.

Da li je to moguće, za samo pet minuta srpska serija od 4:0, i to kada smo bili odlukama arbitara u desetkovanom sastavu. Prlainović jezaradioisključenje,ali jeudarac Radovića, 16 sekundi pre završetkaSoro sjajnoodbranio. Lopta je opet došlakod Crnogoraca i opet su dobiliigračaviše. U uskomešanom bazenu „pukli su živci”Janoviću i Udovičiću, akazna je crveni karton za našeg asa.

I tu nije kraj sudijske lakrdije, kartoni suusledilii našem selektoru Dejanu Udovičiću, pa onda i pomoćniku Stanojeviću. Na klupi je od stručnog štaba ostaosamo Vladimir Pavlović kondicioni trener.

Za izjednačenje, za produžetke u kojima Srbija ne bi imala igračeza zamene,Crnogorcima jeostalo 11 sekundi. Šuteve Gojkovića, pa Radovića zaustavila je stativa i to je biokraj neviđene drame.

Na kraju, bravo za vaterpolo asove.I najtačnije je rekao Vlade Divac:

– Oni su šampioni, i da su izgubili za mene su najbolji na svetu.

Dejan Stevović

objavljeno: 12.08.2012.
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre,   Ivica Dačić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.