Tvrdi Brexit mogao bi stajati Britaniju do 9,5 posto BDP-a

Izvor: SEEbiz.eu, 11.Okt.2016, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tvrdi Brexit mogao bi stajati Britaniju do 9,5 posto BDP-a

LONDON - Velika Britanija mogla bi izgubiti do 9,5 posto BDP-a kroz 15 godina ako posve napusti jedinstveno europsko tržište, što bi bio tzv. "tvrdi" Brexit, objavio je u utorak The Times pozivajući se na vladino izvješće.

Po tim prognozama, britanska riznica mogla bi izgubiti do 66 milijardi funta na godinu, navodi list.

"To je realnost Brexita i upravo zato parlament mora sudjelovati u postizanju najboljeg dogovora za Ujedinjeno Kraljevstvo", komentirala >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << je konzervativna zastupnica Anna Soubry na Twitteru uz sliku naslovnice The Timesa posvećene toj priči. Parlament bi o tome trebao raspravljati u srijedu.

"Užasna šteta tvrdog Brexita je jasna", kazala je za Open Britain, organizaciju koja lobira za ostanak Velike Britanije na jedinstvenom tržištu EU-a.

"Manje poreznih prihoda znači manje za ulaganja u škole i bolnice, manja trgovinu i ulaganja znače da su tvrtke i radna mjesta ugroženi."

List navodi da bi i trgovina i izravna strana ulaganja mogli pasti za gotovo 20 posto nakon "tvrdog" Brexita.

"Britanci su glasovali za napuštanje Europske unije i sve strane moraju poštivati tu odluku, ali sigurno nisu glasovali za bijedu i gubitak radnih mjesta", rekao je laburist John McDonnell.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.