Ti-reks bio veći i strašniji nego što se mislilo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Okt.2011, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ti-reks bio veći i strašniji nego što se mislilo

LONDON -

Tiranosaurus reks rastao je, u svojim tinejdžerskim godinama, brže i bio je teži nego što se do sada mislilo, saopštili su naučnici.

Uz pomoć lasera i kompjuterske animacije, britanski i američki naučnici "izmerili" su pet Ti-reksova, uključujući i "Sju" iz muzeja u Čikagu - koja je do sada najveći i najkompletniji otkriveni skelet ovog dinosaurusa.

Naučnici su zaključili da je Sju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koja je harala Velikim nizijama Severne Amerike pre 67 miliona godina, bila teža od devet tona, što je 30 procenata više nego što se do sada mislilo.

Zanimljivo, najmanji i najmlađi primerak težio je manje nego što se mislilo, što je bacilo novo svetlo na biologiju ovih životinja i navodi na zaključak da je Ti-reks rastao dva puta brže u uzrastu od 10 do 15 godina nego što se ranije mislilo.

"U periodu najbržeg rasta, dok su bili tinejdžeri, oni su dobijali pet kilograma dnevno", rekao je Rojtersu Džon Hačinson sa Kraljevskog veterinarskog koledža u Londonu.

"Samo zamislite koliko je to mesa. To je baš mnogo čizburgera... mnogo malih hadrosaurusa koje su sažvakali", dodao je on.

Hadrosaurusi su bili biljojedi i bili su očigledan izbor na jelovniku ovog predatora.

Ogroman apetit znači i da je Ti-reks morao da "pokriva" i veliku teritoriju i da su ove grabljivice bile relativno retke.

Njihov ubrzan rast navodi i na pomisao da su imali brz metabolizam i da su bili, najverovatnije, toplokrvne životinje.

Velika telesna masa znači i da Ti-reksovi nisu bili izuzetno brzi i da su se kretali maksimalnom brzinom između 15 i 40 kilometara na sat.

"Nisu bili super brzi ali se nisu baš ni vukli", rekao je Hačinson.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ti-reks bio veći nego što se mislilo

Izvor: medio.rs, 13.Okt.2011

Tiranosaurus reks rastao je, u svojim tinejdžerskim godinama, brže i bio je teži nego što se do sada mislilo, saopštili su naučnici.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.