Svjetska tržišta. Na Wall Streetu rast, u Europi pad indeksa

Izvor: SEEbiz.eu, 21.Jun.2015, 09:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svjetska tržišta. Na Wall Streetu rast, u Europi pad indeksa

LONDON - Raznoliki sentiment na svjetskim tržištima kapitala protekloga tjedna. Na američkom tržištu presudan čimbenik bio je Fed, a u europi grčki dužnički problemi.

Na Wall Streetu su indeksi rasli jer se ulagači nadaju da će Fed kamate povećavati sporo, dok su europske burze bile pod pritiskom grčke dužničke drame. Prošloga tjedna je Dow Jones ojačao 0,6 posto, na 18.014 bodova, dok S&P 500 porastao 0,7 posto, na 2.109 bodova, a Nasdaq indeks 1,3 >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << posto, na 5.117 bodova.

Ulagače na Wall Streetu ohrabrile su poruke iz američke središnje banke da je najveće svjetsko gospodarstvo vjerojatno dovoljno snažno da bi izdržalo povećanje ključnih kamatnih stopa do kraja godine.

Većina dužnosnika Feda procjenjuje da će kamate biti povećane do kraja ove godine, ali su ponešto smanjili procjene o tempu rasta kamata u iduće dvije godine, pa je splasnula bojazan ulagača od prebrzog rasta cijene novca.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,1 posto, na 6.710 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,4 posto, na 11.040 bodova, a pariški CAC 1,8 posto, na 4.815 bodova. Posljedica je to još jednog propalog pokušaja da se pronađe rješenje za grčke dužničke probleme.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.