Svi avionom, Egereši i Čila autom i vozom

Izvor: Blic, 15.Jan.2011, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi avionom, Egereši i Čila autom i vozom

NOVI SAD - Odbor za administrativna i mandatna pitanja vojvođanskog parlamenta juče je usvojio odluku o upućivanju skupštinske delegacije u Kardif i London. To znači da će četvoročlana delegacija Skupštine Vojvodine, početkom februara, na poziv ambasade Velike Britanije, boraviti u višednevnoj poseti Velsu. Međutim, na ostrvo će otputovati različitim prevoznim sredstvima. Većina članova će putovati avionom, a predsednik vojvođanskog parlamenta Šandor Egereši, sa šeficom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svog kabineta Čilom Gimpel Kantor, otputovaće dan ranije suvozemnim putem. Oko 2.200 kilometara u odlasku i isto toliko u povratku, Egereši i Kantor će prevaliti delimično kolima i delimično vozom. Plaši se letenja: Šandor Egereši

- U Kardif putujem atomobilom i vozom jer se plašim aviona i to je jedini razlog što neću ići sa ostalim članovima delegacije. Godinama nisam leteo i to je jače od mene. Netačne su spekulacije objavljene u nekim medijima, da ću u Vels putovati službenim automobilom. Veći deo puta prevaliću železnicom - rekao je Egereši za "Blic”.

Tačan plan suvozemne maršrute kroz Evropu Egerešiju će preciziorati skupštinska služba, pa on tačno ne zna deonice na kojima će putovati kolima, a gde preseda na železnicu.

- Ako u Beču ne postoji direktna veza do Londona, moraću do Pariza. Od Pariza do Londona ispod Lamanša postoji stalna železnička veza - objašnjava Egereši prevozničke nevolje.

Poseta Forin ofisu

Nakom trodenevnog upoznavanja velških institucija, u glavnom gradu Kardifu, vojvođanska delegacija će boraviti i u Londonu. Tu će se sresti sa predstavnicima Srpskog kluba koji okuplja poslovne ljude našeg porekla. U Forin ofisu je planiran razgovor sa ekspertima za zapadni Balkan, britanskog Ministarstva inostranih poslova. Vojvođanska delegacija će obići i redakciju BBC na srpskom jeziku.

Ako je maršruta nepoznata, izvesno je da će predsednik vojvođanskog parlamenta sa šeficom kabineta Čilom Gimpel Kantor na put krenuti 5. februara, nešto ranije od ostalih članova delegacije, a vratiti se 13. februara, dva dane posle njih.

U paralemntarnoj delegaciji, koja će putovati avionom biće potpresednicki pokrajinskog parlamenta Martin Zloh (DS) i Maja Sedlarević (LSV) koja je, i predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije. U Kardif će avionom krenuti i poslanik Dane Pribić (G 17 plus), te Zoran Jaković, stručni saradnik u odseku za protokol Skupštine Vojvodini i Dubravka Bugarski Alimpić, prevodilac.

Troškove boravka i puta i smeštaj će, prema usvojenoj odluci snositi britanska ambasada, a izuzetak su troškovi Egerešijevog odvojenog putovanja. Ti troškovi i dnevice od po 70 funti, biće plaćeni iz budžeta Skupštine Vojvodine.

Sastav delegacije je određen na osnovu ranije saradnje i kontakata četvoro njenih članova sa britanskom ambasadom, a cilj posete je, kako se navodi u obrazloženju odluke Odbora za evropske integracije, upoznavanje sa iskustvima u radu skupštine i vlade Velsa, odnosno, poslanika koji taj deo Velike Britanije zastupaju u njenom parlamentu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.