Smanjena opskrba podigla cijene nafte iznad 62 dolara

Izvor: SEEbiz.eu, 08.Feb.2019, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjena opskrba podigla cijene nafte iznad 62 dolara

LONDON - Cijene nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima razinu od 62 dolara, poduprte smanjenom opskrbom iz vodećih proizvođača i američkim sankcijama Venezueli.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 59 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 62,22 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 25 centi >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << višoj cijeni, od 52,89 dolara.

Potporu cijenama pruža smanjena opskrba nakon što su vodeći proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom odlučili smanjiti proizvodnju od početka ove godine za ukupno 1,2 milijuna barela dnevno.

Saudijska Arabija, vodeći proizvođač u sastavu OPEC-a, smanjila je proizvodnju u siječnju za otprilike 400.000 barela dnevno, na 10,24 milijuna barela dnevno, priopćili su izvori iz OPEC-a.

Rizik za opskrbu predstavljaju i američke sankcije venezuelanskoj državnoj naftnoj kompaniji, uvedene krajem siječnja. Analitičari očekuju da će smanjiti izvoz Venezuele za 300.000 do 500.000 barela dnevno. Za sada je, međutim, njihov utjecaj na međunarodna tržišta nafte ograničen.

Dodatni je problemi i poremećaj u opskrbi iz Libije, nakon što je nacionalna naftna korporacija danas objavila da će njezino najveće naftno polje ostati zatvoreno dok ne budu stvoreni sigurni uvjeti za proizvodnju. Polje je zatvoreno od prosinca.

"Opskrba je suočena s nizom negativnih faktora... Nevolje s venezuelanskom naftom već su dobrim dijelom uračunate u cijene a ništa ne jamči ni da će sporazum OPEC-a i partnera biti produljen", napisali su analitičari PVM-a.

"To baš i nije formula za dugotrajniji pritisak kupovina koje bi podržale cijene. No, trgovci koji špekuliraju s rastom cijena mogu pronaći utjehu u glasinama da Trumpov kabinet nekim zemljama neće produljiti izuzeća od sankcija za kupnju iranske nafte", dodali su.

U odvojenom je izvješću OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 61,57 dolara, što znači da je pala 73 centa u odnosu na prethodni radni dan.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.