Severna Koreja zatvorila univerzitete na 10 meseci

Izvor: Politika, 30.Jun.2011, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Severna Koreja zatvorila univerzitete na 10 meseci

LONDON – Severna Koreja je zatvorila svoje univerzitete na deset meseci i poslala studente na rad u fabrike, na polja i gradilišta u nastojanju da podstakne svoju privredu, piše britanski list Dejli telegraf.

Narodu je rečeno da je cilj da Severna Koreja postane „velika, prosperitetna i moćna nacija” 2012. godine, kada se obeležava 100-godišnjica rođenja osnivača države Kim Il Sunga.

Takođe iduće godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u februaru Kim Džong Il, sadašnji „Dragi vođa” puni 70 godina i očekuje se da će predati vlast i, kako se nada, ekonomski jaču naciju svom sinu, Kim Džong Unu, piše list.

Prema izveštajima iz Južne Koreje severnokorejska vlada naložila je svim univerzitetima u zemlji da prekinu nastavu na deset meseci, do aprila iduće godine. Izuzeti su samo studenti koji treba da diplomiraju narednih nekoliko meseci i strani studenti.

Izveštaji iz Severne Koreje, zatvorene za medije, stižu preko susednih zemalja, posebno Južne Koreje.

Studenti će raditi na gradilištima u velikim gradovima, a ima naznaka i da će biti angažovani na otklanjanju štete od nedavnog snažnog tajfuna koji je oštetio poljoprivredne oblasti, piše britanski list.

Analitičari u Japanu smatraju da ekonomski oporavak nije jedini razlog za ovu odluku severnokorejskih vlasti da rasture studente po celoj zemlji. Kao jedan razlog pominje se strah od mogućeg početka demonstracija na univerzitetima, po ugledu na narodne pobune u arapskom svetu.

Japanski analitičari kažu da su severnokorejske vlasti poslednjih nekoliko meseci od Kine nabavile opremu za suzbijanje demonstracija, uključujući suzavac i palice, i da je pojačano prisustvo policije na ključnim mestima u Pjongjangu.

Beta

objavljeno: 30.06.2011

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Severna Koreja zatvorila univerzitete na 10 meseci

Izvor: S media, 30.Jun.2011

Severna Koreja zatvorila svoje univerzitete na deset meseci i poslala studente na rad u fabrike, na polja i gradilišta. Cilj je da zemlja postane prosperitetna i moćna nacija do 2012. godine, kada se obeležava 100-godišnjica rodjenja osnivača drzave Kim Il Sunga. ..Svi univerziteti u Severnoj Koreji...

Nastavak na S media...

Severna Koreja zatvorila fakultete

Izvor: B92, 30.Jun.2011

London -- Severna Koreja zatvorila svoje univerzitete na deset meseci i poslala studente na rad u fabrike, na polja i gradilišta, piše Dejli telegraf...Namera severnokorejskih vlasti je, kako piše taj list, da se podstakne privredni rast te zemlje...Narodu je rečeno da je cilj da Severna Koreja postane...

Nastavak na B92...

Studenti na njivama

Izvor: Danas, 30.Jun.2011

Severna Koreja zatvorila je svoje univerzitete na deset meseci i poslala studente na rad u fabrike, na polja i gradilišta u nastojanju da podstakne svoju privredu, piše britanski list Dejli telegraf. Narodu je rečeno da je cilj da Severna Koreja postane „velika, prosperitetna i moćna nacija“...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.