Sećanje na Zlatni tim mađarskog fudbala

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2018, 11:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanje na "Zlatni tim" mađarskog fudbala

Na današnji dan pre tačno 65 godina fudbalska reprezentacija Mađarske je ostarila svoju u istoriji najvredniju pobedu. Na čuvenom Vembliju u Londonu savladana je Engleska sa 6:3, u nezaboravnom meču koji je ostavio dubok trag u svesti mađarske nacije.

Ljubitelji sporta, posebno fudbala, napamet i dalje znaju neprevaziđeni i neponovljivi sastav, pod dirigentskom palicom selektora Gustava Šebeša: Grošič – Buzanski, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Lorant – Lantoš, Božik, Zakariaš – Budai, Kočiš, Hidegkuti, Puškaš i Cibor.

Kuriozitet je da se toliko dugo pamti ekipa koja je samo četiri puta izašla na teren u kompletnom sastavu, a i tada su u igru ulazila dvojica rezervista – Palotaš i Geler. Pamti se, u stvari, čitava ta generacija igrača, koja je dominirala svetskim fubalom punih pet godina, počev od maja 1950.

Najveći uspesi "Zlatnog tima" bili su trijumf na Olimpijadi u Helsinkiju 1952. godine, kada je u finalu pobeđena Jugoslavija sa 2:0, zatim zlatne medalje na Evropskim kupovima, pomenuti trijumf u britanskoj prestonici, ali i srebro na Svetskom prvenstvu u Švajcarskoj 1954. nakon nesrećnog poraza u završnoj utakmici od SR Nemačke (3:2).

U Fudbalskom savezu Mađarske je bila pokrenuta inicijativa da se upravo 25. novembar proglasi Danom sećanja na "Zlatnu ekipu", ali je otkriveno da je taj datum već "zauzet". Parlament je, naime, 2012. doneo odluku da 25. novembar postane dan sećanja na mađarske političke zatvorenike odvedene u sibirske logore u eri komunizma, pa je potražen neki drugi termin.

Prema rečima Zoltana Lomnicija, predsednika Odbora za obeležavanje uspomene na "Zlatni tim" i bivšeg predsednika Ustavnog suda Mađarske, to će najverovatnije biti 23. maj, kada su u revanšu, godinu dana kasnije na domaćem terenu, Mađari još ubedljivije porazili Engleze – 7:1.

Tako će proslava jubileja, 65 godina od najvećih međunarodnih dostignuća mađarske fudbalske selekcije, biti pomerana na 2019-tu. Tada će biti organizovano više od 100 različitih manifestacija po mađarskim školama širom Karpatskog besena, od kvizova do turnira, a na jesen bi trebalo da bude svečano otvoren renovirani nekadašnji "Nep" stadion u Budimpešti, koji od 2001. s ponosom nosi ime najveće fudbalske zvezude sa ovih prostora – Ferenca Puškaša.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.