SLUČAJ GANIĆ: VUKČEVIĆ VERUJE DA ĆE SUDIJA ODLUČITI NEZAVISNO

Izvor: Kurir, 25.Jul.2010, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SLUČAJ GANIĆ: VUKČEVIĆ VERUJE DA ĆE SUDIJA ODLUČITI NEZAVISNO

BANJALUKA - Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević izrazio je uverenje da će sudija Timoti Vorkman o eventualnom izručenju bivšeg člana ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića, koji je uhapšen u Londonu 1. marta, odlučiti nezavisno, po slovu Zakona o ekstradicionom postupku Velike Britanije.

On je u intervjuu banjalučkim "Nezavisnim novinama" rekao da je Tužilaštvo Srbije u toku tog postupka izrazilo spremnost za dijalog sa Tužilaštvom BiH, ali da je to, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << umesto da to dovede do pomirenja, imalo suprotan efekat.

Sud za ekstradicije u Londonu trebalo bi da u utorak, 27. jula, objavi odluku o zahtevu Srbije za ekstradiciju Ganića. Posle odluke londonskog suda o srpskom zahtevu za izručenje Ganića, predmet će biti prosleđen ministru unutrašnjih poslova Velike Britanije, koji donosi odluku o ekstradiciji, a potvrđuje je parlament.

"Političke tenzije koje je izazvao taj slučaj nikome ne idu u prilog. I jedni i drugi imamo obavezu prema žrtvama i njihovim porodicama da utvrdimo istinu o događajima u Dobrovoljačkoj ulici", naglasio je Vukčević.

Govoreći o medijskom publicitetu koji je u BiH dat tom slučaju, Vukčević je istakao da mu je iz BiH upućeno mnogo niskih udaraca, koji, kako je rekao, ne priliče pravosudnom duelu ljudi koji o određenoj temi imaju različit stav.

Ratko Mladić je živ

Kada je reč o potrazi za bivšim komandantom Vojske Republike Srpske Ratkom Mladićem, Vukčević je rekao da dvadeset sati dnevno radi na njegovom hapšenju.

"Rečeno je da se ja rugam žrtvama Srebrenice, da štitim Mladića, a ja dvadeset sati dnevno radim na tome da ga uhapsimo, uz velike moje žrtve i moje porodice i mojih kolega i njihovih porodica", rekao je Vukčević.

Na pitanje da li smatra realnim zahtev Mladićeve porodice da on bude proglašen mrtvim i da li će to uticati na rad Akcionog tima u daljoj potrazi za najtraženijim haškim optuženikom, Vukčević je odgovorio citarujući glavnog haškog tužioca Serža Bramerca, koji je nedavno rekao: "Mladić je živ".

"Mi radimo dalje i ne bavimo se onim šta radi porodica Mladić, koja drži Srbiju kao taoca", rekao je on.

Komentarišući medijske natpise da Mladić živi u jednoj od bivših sovjetskih republika, Vukčević je rekao da akcioni tim proverava svaku tvrdnju, dojavu i informaciju.

"Akcioni tim je, otkako je došlo do personalnih promena unutar njega, pokazao jasnu volju da se preostali begunci lociraju, uhapse i predaju Tribunalu. To je, pre svega, interes Srbije, ali i regiona, jer su žrtve upravo u regionu - u Bosni i u Hrvatskoj", rekao je Vukčević.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.