Rusija spremna razgovarati, cijene nafte porasle

Izvor: SEEbiz.eu, 03.Feb.2016, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija spremna razgovarati, cijene nafte porasle

LONDON – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima nakon što je Rusija potvrdila da je spremna razgovarati s Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) o razini proizvodnje, potaknuvši nadu među ulagačima da je moguć dogovor kako bi se poduprle cijene.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 57 centi u odnosu na prethodno >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << zatvaranje i iznosila je 33,29 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 54 centa višoj cijeni, od 30,42 dolara.

Ako članice OPEC-a i zemlje-proizvođači izvan te organizacije postignu konsenzus, sastat ćemo se, kazao je danas ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Njegova je izjava poduprla cijene nafte, koje je jučer i na početku današnjeg trgovanja pritisnuo podatak Američkog instituta za naftu (API) da su komercijalne zalihe nafte u prošlom tjednu ponovo porasle, i to za 3,8 milijuna barela.

"Hoće li se sastati Rusija i OPEC? To je danas poduprlo cijene. Zemlje-proizvođači na rubu su bankrota.. pa je situacija vrlo ozbiljna", tumači analitičar PVM Oil Associatesa Tamas Varga.

Financijski pritisnute Nigeria i Angola razmišljaju o tome da zatraže kredit od Svjetske banke koja pak - zajedno s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) - već razgovara s Azerbajdžanom. Pad cijena sirove nafte za 70 posto u posljednjih godinu i pol pogodio je proračune zemalja ovisnih o prihodima od nafte, poput Nigerije, Venezuele, Rusije, ali i pojedinih bogatijih zemalja u Perzijskom zaljevu, kao što je Bahrein.

Prošle je godine potražnja za naftom - posebno u Aziji - bila snažna ali ne i dovoljna da apsorbira iznimno veliku ponudu i sve veće zalihe neprodane nafte.

"Rusija je jučer izvijestila o rastu proizvodnje u siječnju na tek nešto manje od 10,9 milijuna barela dnevno, što je nova najviša razina od raspada Sovjetskog Saveza. To naglašava potrebu za razgovorima o koordiniranim rezovima proizvodnje, budući da je i ukupna proizvodnja OPEC-a u siječnju povećana na najvišu razinu u nekoliko godina", navode analitičari Commerzbanka u izvješću.

Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 28,36 dolara, što znači da je pala 1,33 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.