Rukopis Kralja Artura na prodaju

Izvor: Blic, 12.Nov.2010, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rukopis Kralja Artura na prodaju

Rofoko Gral - najstariji spis o Kralju Arturu koji datiraju iz 14.veka, najstariji su sačuvani autentični dokument koji svedoči o legendi o vladari i njegovom maču, naćiće se na prodaji u aukcijskoj kući Sotbi u Londonu.

Predviđa se da će spisi dostići cenu između 1,5 i 2 miliona funti. Rofoko Gral između ostalog predstavlja Vitezove okruglog stola u punoj boji i smatra se jednim od najfinijih srednjevekovnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << spisa koji se nalazi u privatnom posedu.

U tim spisima je moguće videti i Kralja Artura u ratnom jurišu na Saksonce. Više od dve stotine krava bile su ubijene da bi se izradile fini komadi kože na kojima je naslikano 107 ilustracija.

Pretpostavlja se da su ilustracije nastale u francuskim regijama Flanders ili Artois negde između 1315 i 1323. godine. Sa sigurnošću se može tvrditi da ih je naslikao Gaj VII, Baron de Rofoko koji je bio glava vodeće aristokratske familije u Srednjem veku u Francuskoj.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.