Prekinuta istraga pronevere novca za Kosovo

Izvor: RTS, 07.Maj.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekinuta istraga pronevere novca za Kosovo

EU i UN odustali od istrage o "ozbiljnim proneverama i korupciji" u vezi sa oko 70 miliona evra koje je Brisel uputio za ekonomsku obnovu Kosova, izveštava "Dejli telegraf".

Evropska unija i Ujedinjene nacije odustali su od istrage o navodnim ozbiljnim proneverama i korupciji vezanim za oko 70 miliona evra koje je Brisel uputio na Kosovo, izveštava londonski "Dejli telegraf".

List saznaje da su postojali dokazi o krađi, podmićivanju i kršenju propisa o tenderima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u aktivnostima koje je od 1999. do 2008. godine finansirala EU, a sprovodio UNMIK.

Sredstva EU namenjena ekonomskoj obnovi Kosova proizvela su, prema "Dejli telegrafu", 12 navodnih krivičnih dela i 27 primera navodnog kršenja propisa vezanih za dodelu ugovora i nepotizma.

Te podatke je prikupila Istražna radna grupa, koju su predvodile UN, ali je u njoj bilo i predstavnika "Olafa", agencije EU za borbu protiv korupcije.

Grupa je završila rad u junu prošle godine, a "Dejli telegrafu" je predočen interni dokument u kojem se zaključuje da "propratne radnje nisu predviđene", iako su istražitelji UN preporučili krivičnu istragu.

List navodi da su zvaničnici UN, posle prošlogodišnjeg proglašenja nezavisnosti Kosova, zaključili da "ne raspolažu sredstvima za nadgledanje eventualnih propratnih aktivnosti", prenosi Bi-Bi-Si.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.