Poremećaji u opskrbi stabilizirali cijene nafte nadomak 57 dolara

Izvor: SEEbiz.eu, 19.Dec.2018, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poremećaji u opskrbi stabilizirali cijene nafte nadomak 57 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima blizu razine od 57 dolara, poduprte poremećajima u opskrbi iz Libije koji su bili protuteža zabrinutosti za potražnju u uvjetima prekomjerne opskrbe i posustajanja svjetskog gospodarskog rasta.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 45 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 56,71 dolar. Jučerašnje zatvaranje tržišta dočekala je u minusu 3,35 dolara. Na američkom >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << se tržištu barelom danas trgovalo po 35 centi višoj cijeni, od 46,59 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 3,64 dolara.

Naftna su tržišta jučer poljuljala strahovanja od prekomjerne ponude i smanjene potražnje u uvjetima posustajanja aktivnosti u svjetskom gospodarstvu. Ulagače je uznemirio i pad globalnih tržišta dionica koja su također potresle bojazni za svjetsko gospodarstvo.

Danas su se cijene nafte stabilizirale zbog poremećaja u opskrbi iz Libije koja je objavila ′višu silu′ na najvećem naftnom polju samo tjedan dana nakon obustave izvoza zbog upada naoružanih postrojbi.

Trgovce i dalje zabrinjava prekomjerna opskrba s obzirom na procjene američke vlade da bi proizvodnja nafte iz škriljaca do kraja mjeseca mogla prvi puta premašiti osam milijuna barela dnevno.

Procjena se nadovezala na izjavu neimenovanog upućenog izvora za Reuters da je ruska proizvodnja u prosincu dosegnula rekordnih 11,42 milijuna barela dnevno.

Te su vijesti potisnule u drugi plan dogovor vodećih proizvođača, predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom, o smanjenju proizvodnje za ukupno 1,2 milijuna barela dnevno počevši od početka iduće godine.

"Unatoč jutrošnjem stišavanju tržišta i dalje uvjerljivo pretežu rizici u smjeru pada cijena", konstatira Stephen Brennock iz londonske brokerske kuće PVM Oil.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 56,08 dolara, što znači da je bila 2,16 dolara niža nego prethodnog dana trgovanja.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.